Медикам вдалося врятувати 83-річна жінку з Чортківського району, виконавши нефректомію в Чортківській центральній міській лікарні.

Жінка звернулася до лікарні зі скаргами на біль у правій поперековій ділянці та підвищену температуру тіла. Вона була обстежена, і їй поставили діагноз піонефроз з паранефритом. Це захворювання характеризується накопиченням гною в нирці та навколишніх тканинах.

Під час обстеження жінки на комп’ютерній томографії було виявлено вроджену аномалію розвитку сечової системи, яка призвела до нефункціональності правої нирки. Ліва нирка була збережена та функціональна.

Лікарі Олександр Бурназ, Ігор Швидюк та Олег Гуменюк виконали нефректомію, тобто видалили праву нирку жінки. Операція була успішною, і стан жінки зараз задовільний. Вона перебувала у відділенні інтенсивної терапії та анестезіології після операції, але вже сьогодні переведена у хірургічне відділення.

Лікарі стверджують, що своєчасне звернення жінки до лікарні та успішно виконана операція врятували їй життя. У випадку навантажень або невеликої травми міг трапитись розрив гнійника нирки, що призвело б до смерті жінки.