Держава надавала 1,5 млрд грн субвенції місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах середньої освіти. Та в закладах дошкільної освіти громадам треба влаштовувати укриття переважно самотужки.

Через обмеженість бюджетів місцева влада намагається залучити донорську чи меценатську допомогу. Так діють і в Підволочиській селищній громаді, що на Тернопільщині, пише Рубрика.

Завдяки гранту Федеративної Республіки Німеччина та співфінансуванню з місцевого бюджету в Підволочиську за кілька місяців якісно відремонтували протирадіаційне укриття в найбільшому дитячому садочку громади.

Нинішню заявку на грант подали на початку весни, у квітні отримали позитивну відповідь, а влітку вже завершили роботи.

За умовами гранту посольство ФРН виділило 270 тисяч гривень, ще 30 тисяч гривень виділили з місцевого бюджету. Зокрема, за кошти місцевого бюджету в укритті облаштували бруківку на підлозі, тому що до ремонту поверхня там була нерівною.

Завдяки грантовим коштам замінили двері, сантехніку, облаштували гумове покриття на підлозі, поставили нові меблі, провели інші ремонтні роботи.

Відремонтоване протирадіаційне укриття займає три приміщення. Одне з них завдяки гумовому покриттю планують після перемоги використовувати для спортивних занять.