Асоціація саперів України провела навчання з мінної небезпеки для вимушених переселенців у Чортківському районі Тернопільської області.

22 і 23 серпня 2023 року інструктори Асоціації саперів України (АСУ) Валентина Бикова та Євген Іваницький провели навчання з мінної небезпеки для вимушених переселенців у Чортківському районі Тернопільської області.

За підтримки Управління соціального захисту населення Чортківської районної військової адміністрації тренінги пройшли у п’яти населених пунктах району: Чорткові, Борщеві, Заліщиках, Трибухівцях та Золотому Потоці.

Для дітей, які вимушено залишили свої домівки, інструктори АСУ провели презентацію з персонажем-песиком Патроном. Діти дізналися, як діяти, якщо побачили вибухонебезпечний предмет: не підходити, не чіпати, зателефонувати 101 або повідомити дорослих. Вони також побачили пізнавальні навчальні мультики і разом проспівали пісеньку «Динь-динь-динь, телефонуй 101».

Дорослим учасникам тренінгів розповіли про різні типи вибухонебезпечних предметів (міни, боєприпаси, детонатори, міни-пастки, саморобні вибухові пристрої тощо), як розпізнавати території, забруднені ВНП, і що робити, якщо хтось побачив вибухонебезпечний предмет.

Загалом у навчаннях з мінної небезпеки взяли участь 150 вимушених переселенців.

Проєкт, у рамках якого було проведено навчання для ВПО, реалізується АСУ за фінансової підтримки Управління ООН з координації гуманітарних справ (ОСНА).

Найближчим часом інструктори АСУ Валентина Бикова та Євген Іваницький проведуть навчання з мінної небезпеки для ВПО в інших населених пунктах Тернопільської області.