«Воля народам! Воля людині!» – саме з таким гаслом Третій надзвичайний великий збір ОУН (б) проголосив боротьбу за повне визволення українського народу від московських загарбників.

Це рішення було прийняте рівно 80 років тому на хуторі Веснівка найвищим керівним органом Організації Українських Націоналістів на чолі з Романом Шухевичем.

Тернопільщина – український хартленд національної боротьби, земля, загартована в битвах. Сьогодні, на тому ж місці відбулась історична реконструкція подій того дня, а також спецпогашення марки, присвяченої ювілейному збору.

На захід завітала Наталія Осьмак, донька одного з делегатів великого збору Кирила Осьмака, який був засуджений радянськими спецслужбами і загинув у вʼязниці.

Зазначимо, що 21–25 серпня 1943 р. на хуторі Веснівка поблизу села Золота Слобода Козівського району Тернопільської області відбувся Третій Надзвичайний Великий Збір ОУН, де ухвалено завдання розбудови в незалежній Україні демократичної держави.

На зборах було оформлено відмову від ідеології інтегрального націоналізму, були змінені програма і статут ОУН (б), проголошена боротьба, проти більшовизму та за цілковите визволення українського народу та будівництво демократичної та соціально орієнтованої української держави.