Після переходу за підробленим посиланням, призначеним для оформлення грошової допомоги, мешканець Тернопільського району втратив більше ніж 43 тисячі гривень. Його намір отримати соціальну допомогу від міжнародного фонду перетворився на жертву аферистів.

Подія була сповіщена до поліції Тернопільського відділення, як громадянин з Великоберезовицької громади заявив про шахрайство. Невідома особа, незаконно володіючи його особистими даними, списала кошти з банківської картки після їх введення на підробленому веб-сайті.

Розслідування показало, що в соціальній мережі чоловік виявив повідомлення про можливу допомогу від міжнародного фонду. В сповіщенні було запропоновано перейти за посиланням, надати особисті дані та банківські реквізити для отримання грошей. Потерпілий дотримався інструкцій. Проте після введення своїх даних на підробленому сайті було викрадено більше ніж 43 тисячі гривень з його картки.

Поліція вже розпочала кримінальне провадження за фактом шахрайства згідно зі статтею 190 Кримінального кодексу України. Ведуться дії з оперативного розшуку для розкриття цього злочину.

Поліцейські наголошують, що необхідно бути дуже обережними стосовно невідомих посилань у месенджерах, соціальних мережах та SMS. Не слід вірити оголошенням або повідомленням, що обіцяють виплати. Для отримання інформації про програми підтримки, допомоги та компенсацій від держави та міжнародних фондів, краще користуватись офіційними веб-сайтами державних органів або звертатись особисто. Також, необхідно уникати введення особистих даних своєї картки на сторонніх веб-сайтах.

Буде корисним повідомити про такі шахрайства своїх близьких та підкреслити правила безпеки, а також розповісти, що ніколи не слід надавати особисті дані, пов’язані з банківською карткою. У випадку, якщо дані картки були помилково введені на підробленому веб-сайті, необхідно негайно заблокувати картку.