У Тернополі судитимуть колаборантку-директорку школи, яка впроваджувала російські стандарти освіти на окупованій Луганщині

Служба безпеки України викрила та передала до суду справу про колабораціонізм директорки школи в Луганській області. Жінка добровільно приєдналася до органів окупаційної влади та прислужувалася російським військовим.

Після захоплення Луганщини росіянами 50-річна жінка, яка раніше була директоркою Мусіївського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, приєдналася до проросійських сил. Її призначили керівником навчального закладу, який був перейменований у «государственное общеобразовательное учреждение луганской народной республики «Мусиевский учебно-воспитательный комплекс».

Жінка зобов’язала вчителів вести навчання і виховання дітей російською мовою, а також запровадила обов’язкове викладання нових навчальних предметів: «русский язык», «разговоры о важном», «литературное чтение» тощо.

Служба безпеки України завершила розслідування протиправної діяльності колаборантки. За процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури до суду направлено обвинувальний акт за ч. 3 ст.111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років.

Оскільки обвинувачена переховується від правосуддя на тимчасово непідконтрольній українській владі території, її оголошено у розшук. Тривають комплексні заходи для її притягнення до фактичної відповідальності.

СБУ закликає громадян повідомляти про будь-які підозрілі або злочинні дії, які вчиняються на окупованих територіях України.