Аферисти зламують акаунти в соціальних мережах та месенджерах і від імені власника сторінки розсилають підписникам повідомлення: “Привіт! Позич, будь ласка, гроші до завтра, дуже потрібно”. У жодному разі не надсилайте гроші, отримавши таку звістку!

За минулу добу до співробітників Тернопільського райуправління поліції надійшло 5 повідомлень від жителів обласного центру, які потерпіли від такої шахрайської схеми. Заявники отримували в соцмережах повідомлення начебто від знайомих з проханням терміново позичити гроші. Замість з’ясування інформації, тернополяни перераховували гроші на банківські картки, вказані у дописах. Загальна сума, яку переказали потерпілі, – понад 35 тисяч гривень.

За усіма фактами шахрайств розпочаті кримінальні провадження. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочинів.

Поліцейські наголошують: якщо від друга надійшло повідомлення з проханням позичити гроші – зв’яжіться з ним особисто та перепитайте що сталося.

Щоб запобігти зламу сторінок у соцмережах, створюйте складні та унікальні паролі для кожного облікового запису. Налаштуйте двофакторну автентифікацію скрізь, де це можливо. Тримайте в секреті свої логіни та паролі, не вводьте їх на незнайомих і підозрілих сайтах.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області