Програмою української музики «Україна – понад усе» з нагоди Дня Конституції України Муніципальний Галицький камерний оркестр завершив свій ХХХІ концертний сезон. Відбувся захід на Театральному майдані 28 червня 2023 року, відтак його глядачами стали усі, хто цього урочистого та святкового дня проходив в обідню пору площею і затримувався біля імпровізованого сценічного майданчика, почувши звуки музики, чи залишився спеціально, аби послухати концерт, після урочистостей, які відбулись годиною раніше, почувши анонс про його проведення.

Музичну програму, яку спеціально до Дня Конституції підготували артисти, відкрили твори українських композиторів – Якова Степового та Олександра Гоноболіна. Розмірковуючи на тему війни та музики і її ролі в цьому часі нашого життя, твори «Прелюд пам’яті Шевченка» та «Пробудження» спонукали на філософські роздуми, звучали, висловлюючи вдячність воїнам, які боронять нас зараз на східних та південних рубежах, і як скорбота за тими – військовими і цивільними, кого забрала ця жахлива війна.

Продовженням теми  – воєнної та трагічної, став фрагмент із музичної фантазії сучасної української авторки Богдани  Фроляк на теми пісень гурту «Океан Ельзи»,  у якому відома композиція «Мить», передана у щемкому звучанні скрипок, сприямалась надзвичайно щиро, щемливо і дуже актуально.

Неймовірного шарму надали програмі інструментальні авторські обробки українських народних пісень «Сусідка» та «Ой під вишнею», які свого часу подарував Галицькому камерного оркестрові прекрасний український композитор та аранжувальник Ростислав Бабич, відтак ці твори вже стали своєрідними «родзинками» українських програм оркестру. Це з можна сказати і про «Плотогони» Бабича, у яких композитор зібрав воєдино буковинський народний мелос та естрадні мотиви із пісень Володимира Івасюка. А мотиви гуцульських народних пісень та ритмів дуже колоритно втілив твір Володимира Матвійчука «Карпати».

Джазового настрою надали програмі народна пісня «Ой чий то кінь стоїть» та улюблена естрадна «Червона троянда», яку написав наш земляк, автор і виконавець Анатолій Горчинський, а обробку у джазі зробив ще один наш сучасник, який свого часу теж проживав у Тернополі, Михайло Копилевич.

Польсько-українська пісня «Гей, соколи», яка хоч і має офіційно визнаного автора, зате давно сприймається як народна, викликала дзвінкі оплески публіки. Більше того, люди не соромлячись, підспівували артистам під час звучання твору.

Завершенням програми стала «Ой у лузі червона калина» – одна з найвідоміших стрілецьких пісень, яка здавна вважається неофіційним гімном українців. Написав її в 1913 році режисер театру «Руська бесіда», наш земляк – уродженець села Шманьківці Чортківського району Тернопільської області Степан Чарнецький. А тепер, через більше ніж сто років, ця пісня стала негласним гімном сучасної війни. І у концерті Муніципального Галицького камерного оркестру з нагоди Дня Конституції «Червона калина» була символічним музичним уособленням Незалежності нашої держави, внутрішньої свободи, нашої віри у Перемогу, переконаності, що ми відвоюємо і збережемо нашу славну Україну!

Від admin2