Майстер-клас із каліграфічного письма «Як мрію чистую з найкращих мрій, я заховаю в серці Україну» завершив навчальний рік для учнів 11-Б класу Тернопільської спеціалізованої школи №3 з поглибленим вивченням іноземних мов. Учнів з методикою писання текстів мальованим авторським шрифтом ознайомив заслужений художник України, художник-графік, живописець, викладач Тернопільської дитячої художньої школи імені Михайла Бойчука Микола Дмітрух.

Діти маркерами на великих аркушах паперу формату А-3 відтворювали афоризми та поетичні рядки відомих українських поетів про Україну, любов до Батьківщини та рідного краю, вправляючись під керівництвом митця у писанні художнім шрифтом. «В дитинстві відкриваєш материк, котрий назветься потім – Батьківщина» Ліни Костенко, «В своїй хаті своя й правда, І сила, і воля» Тараса Шевченка, «Вітчизна – ось і альфа, і омега» Дмитра Павличка, «Вітчизна – це не хтось і десь, Я – теж Вітчизна» Івана Світличного, – ці слова, написані красивими великими літерами, набували у цей момент для одинадцятикласників нового, особливого змісту. Адже саме зараз, коли для них завершується навчання в школі і випускники відкривають свій шлях у новий, незнаний світ дорослого життя, вибору і визначення майбутнього, усвідомлення питань «хто ти?», «якого роду?», «що для тебе Батьківщина?», «якою мовою ти розмовляєш?», примушує і задуматися, і зробити свій власний особистий вибір. Тому й фраза «Як мрію частую з найкращих мрій, я заховаю в серці Україну», яку ще в 1888 році висловив український поет Володимир Самійленко і яка дала назву, настрій та емоційний посил усьому дійству, звучала для учнів так вагомо і по-особливому.

Окремо треба сказати і про те, що Микола Дмітрух  продемонстрував одинадцятикласникам ще одну грань своєї творчості – здатність блискавично малювати графічні портрети іронічного змісту. Відтак на завершення зустрічі художник зробив кілька графічних портретів-шаржів учнів класу.

Олена Лайко

Від admin2