19 травня 2023 року на базі Закарпатського навчально-наукового інституту Західноукраїнського національного університету у місті Свалява відбулася III Міжнародна науково-практична конференція «Соціальні, економіко-правові та фінансові виклики в умовах глобальних трансформацій».

Оксана Десятнюк, Володимир Чубірка, Андрій Крисоватий, Едіта Грабар

«Ми розуміємо, що навіть у час війни, коли ми, як народ України, переживаємо такий непростий час, зобов’язані думати про майбутнє – відбудову України. Ми маємо напрацювати механізм забезпечення цієї відбудови» – саме з цих слів Андрія Крисоватого, ректора Західноукраїнського національного університету розпочалася робота конференції.

«Європейський Союз – це не рай, у який можна просто потрапити, для цього потрібно мати низку європейських зв’язків» – зазначив Володимир Чубірка, голова Закарпатської обласної ради та наголосив на необхідності тісної співпраці із європейськими університетами та провідними ЗВО України, серед яких Західноукраїнський національний університет.

Оксана Десятнюк, проректорка з науково-педагогічної роботи

Оксана Десятнюк, проректорка з науково-педагогічної роботи (міжнародна діяльність) ЗУНУ, докторка економічних наук, професорка, виступаючи з доповіддю поділилася досвідом ЗУНУ щодо забезпечення стійкості закладу вищої освіти в умовах невизначеності. Проректорка наголосила на партнерській співпраці ЗУНУ з університетами світу, розповіла про чисельні міжнародні проєкти та волонтерську діяльність університетської спільноти.

Евангелос Сіскос, професор з Університету Західної Македонії

Евангелос Сіскос, професор з Університету Західної Македонії (Грецька Республіка) зазначив, що ключовим та найважливішим питанням на конференції є обговорення післявоєнної відбудови України. «Греція, НАТО та Євросоюз  хочуть, щоб Україна після війни стала великою індустріальною країною у Східній Європі» – підкреслив Евангелос Сіскос.

Іван Нагорняк, заступник Генерального директора Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, кандидат політичних наук розповів, що очікує Україну після офіційного отримання кандидатського статусу та поділився думками щодо того, коли реально вступити до ЄС.

Володимир Хоманець, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туніській Республіці і в Державі Лівія

Володимир Хоманець, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туніській Республіці і в Державі Лівія за сумісництвом, кандидат економічних наук розповів про санкційний трек у контексті російсько-української війни й обґрунтував необхідність запровадження нового пакету санкцій для росії. «Будь-яка криза – це нові можливості» – наголосив у своєму виступі пан Посол.

Модератори: Оксана Тулай та Богдан Ференс

У заході, який проходив у змішаному форматі взяли участь  науковці з провідних університетів України та світу, відомі експерти, практики, студенти освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії». Модераторами виступили Оксана Тулай, завідувачка кафедри міжнародних відносин та дипломатії ЗУНУ, докторка економічних наук, професорка та Богдан Ференс, заступник секретаря Української частини Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС, кандидат політичних наук.

У межах  відкритого мікрофону “Подолання викликів  в умовах невизначеності” учасники напрацювали підходи щодо післявоєнного відновлення України у контексті євроінтеграційних процесів.