У межах проєкту «Дипломатія та міжнародне співробітництво», авторкою якого є Оксана Тулай, докторка економічних наук, професорка, завідувачка кафедри міжнародних відносин та дипломатії навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина Західноукраїнського національного університетувідбулася зустріч здобувачів спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» із Надзвичайним і Повноважним Послом України в Австралії і Новій Зеландії за сумісництвом Василем Мирошниченком.

Пан Посол розповів про великий торговельно-економічний потенціал Австралії, а також широкі можливості співробітництва з Україною у різних сферах. Він наголосив, що Австралія готова взяти участь у відбудові України та вкладати інвестиції в українську економіку (IT-сектор, агропромисловий комплекс, виноробство та гірничо-видобувне виробництво). Австралія є лідером з видобутку літію у світі та зацікавлена у його переробці, аби не залежати від Китаю. Це ще один вектор щодо майбутньої співпраці з Україною.

Пан Посол зазначив про важливість донесення до світу достовірної  інформації про Україну. Сьогодні, коли світ виснажений російсько-українською війною і багато хто почав забувати, що кожного дня в Україні гинуть люди, важливо, аби усі знали про жахи, які робить російський агресор.

Василь Мирошниченко нагадав учасникам, що ще на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Президент Володимир Зеленський попросив уряд Австралії надати Україні  Bushmaster. Влада Австралії дуже швидко зреагувала на це звернення, і вже коли в Австралії був наступний день, а в Україні ще той самий, уряд публічно підтвердив про надання цієї техніки. Загалом за весь час повномасштабного російського вторгнення на підтримку України Австралія виділила 650 млн австралійських доларів та 70 тис. тонн вугілля.

Пан Посол розповів учасникам подробиці функціонування альянсу AUKUS, який був створений у вересні 2021 року США, Великою Британією й Австралією заради підтримки миру та стабільності в Індо-Тихоокеанському регіоні. Також Василь Мирошниченко розкрив деталі спільного бачення в рамках діяльності Чотиристороннього діалогу з питань безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні, до якого входять США, Японія, Індія та Австралія.

Особливу увагу пан Посол приділив особистісному зростанню студентів-міжнародників у процесі професійного навчання. При цьому він згадав своє навчання у Навчально-науковому інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка й Лондонській школі економіки та політичних наук (LSE), досвід стажера у Парламенті Канади, діяльність в Українському кризовому медіа-центрі. Поділився тим, як у процесі заснування організації «Європейський молодіжний парламент – Україна» познайомився із Богданом Гаврилишиним, ім’я якого з гордістю носить Навчально-науковий інститут міжнародних відносин у Західноукраїнському національному університеті.

На завершення Пан Посол відповів на запитання студентів та дав настанови молодим людям. «Найбільше у професійному становленні мені допомогло знання англійської мови та громадська робота» – зазначив Василь Мирошниченко.

Участь у розмові також взяв Єгор Брайлян – відомий журналіст-міжнародник, експерт з історії та світової політики, автор публікацій «Австралія готова відбудовувати Україну та вкладати інвестиції в нашу економіку», «Чим важливий військовий союз Великої Британії, Австралії та США», «Західний світ змінює своє ставлення до Росії» та багатьох інших.

До зустрічі долучилася директорка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина ЗУНУ, докторка економічних наук, професорка Ірина Іващук, яка подякувала Надзвичайному і Поважному Послу України в Австралії Василю Мирошниченку за те, що ділиться зі студентами своїм досвідом і знаннями та мотивує особистим прикладом.

Ось так, у невимушеній атмосфері, інформативно та продуктивно пройшло спілкування студентів-міжнародників ЗУНУ з дипломатом-професіоналом Василем Мирошниченком.

 

Анна Джейн