У Шумську на приміщенні професійно-технічного училища (колишнє приміщення школи) встановили пам’ятну дошку Віктору Данилевичу. ГО «Меморіал Південна Волинь» та Шумський ПЛАСТ протягом багатьох років намагалися втілити ініціативу. Спільно із міською радою, за погодженням з ДНЗ «Шумське ПТУ», вдалося реалізувати задумане. Урочисте відкриття пам’ятної дошки доручили родичам Віктора Данилевича.

Надзвичайно емоційний екскурс в історію Шумщини та України провела для учасників заходу вчителька ліцею Лариса Приймич. З її розповіді присутні дізналися маловідомі факти про видатного земляка, діяльність якого варта цілої книги.

Для довідки: Віктор Данилевич (1898-1963) – відомий учитель, етнограф, археолог, фотограф та краєзнавець. Народився у багатодітній родині священника у селі Тилявка. Був вчителем української мови у семирічній школі у Шумську (тепер приміщення училища). Проводив просвітницькі заходи та був активним учасником національно-визвольного руху, за що отримав 10 років ув’язнення та 5 років таборів із конфіскацією майна. Помер 1963 року у м. Осінники у росії. Реабілітували його у 1990 році посмертно. Улас Самчук змалював образ родини Данилевичів у своєму романі «Волинь».