У межах проєкту «Дипломатія та міжнародне співробітництво» авторкою якого є Оксана Тулай, докторка економічних наук, професорка, завідувачка кафедри міжнародних відносин та дипломатії навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина ЗУНУ відбулася зустріч здобувачів спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» із Надзвичайним і Повноважним Послом України в Туніській Республіці і в Державі Лівія за сумісництвом, кандидатом економічних наук Володимиром Хоманцем.

Свою промову пан Посол розпочав з порівняння двох культур – африканської та української. На прикладі туніських вишиванок показав, нашу схожість. Адже в обох випадках переважають і є традиційними червоно-чорні кольори.

Подальша розмова велася про неповторний світ Африки, аби у студентів була можливість уявити Африку геть іншою. Володимир Хоманець перелічив такі собі місточки взаємодії України та Африки в різних сферах. Для прикладу, медичний туризм. Мається на увазі поїздки африканських туристів до України. Адже порівняно з європейськими державами, ціни на медичні послуги у нас помірні.

Африка минуло століття відмовляється від свого звичного життя, вона вже не чекає «подарунків», а навпаки усвідомила свою значущість і прагне, аби в неї вкладали інвестиції. Це зовсім інша філософія та концепція цього континенту.

Наша співпраця вигідна і приємна обом сторонам. Ми говоримо з ними мовою партнерства, а не агресії. Ми можемо допомогти стосовно забезпечення технікою для переробки ресурсів та продовольчих продуктів. Але їхній страх забезпечення власної безпеки дуже негативно впливає на наше співробітництво. Через слабку економіку, вони є дуже вразливими. Пан Посол на прикладі конфлікту в Судані, який пов’язаний з рф та найманцями, продемонстрував ще один страх Африки. Це – найманці та можливість втручання інших країн. Але не дивлячись на це, ми досі залишаємось важливим партнером для них. На власному досвіді боротьби з найманцями вони бачать, що можуть очікувати від нас допомогу у безпековій сфері.

Також розмовляли про плани на майбутнє, адже планується збільшення кількості українських посольств на Африканському континенті удвічі і відкриття нових ринків збуту продукції.

Важливою складовою зустрічі була розмова про Туніс, який налічує близько семи портів, що дає йому змогу налагоджувати торгівельне партнерство з країнами Європи. Через цю близькість та дотримання європейських стандартів Тунісом співпраця стає легшою і швидкість доставки продуктів у Європу збільшується. Як зазначив Володимир Хоманець, ця співпраця можлива через взаємне зацікавлення ринками збуту. Адже беручи до уваги, що між Україною і Африкою проходить активний імпорт та експорт, можна вважати, що ця торгівельна взаємодія вигідна обом.

Ще однією цікавинкою було почути про майбутні плани України щодо відкриття зернового хабу у Гані. Адже це набагато зручніше ніж перевозити його морськими шляхами до безпосереднього споживача. І для Гани це також вигідно, адже вона б тоді слугувала посередником у експорті.

На завершення у всіх учасників зустрічі була можливість задати хвилюючі їх питання та отримати вичерпні компетентні відповіді. Загалом зустріч пройшла у невимушеній та теплій атмосфері.

Анна Джейн