У Західноукраїнському національному університеті стартував проєкт «Дипломатія та міжнародне співробітництво», авторкою якого є Оксана Тулай, докторка економічних наук, професорка, завідувачка кафедри міжнародних відносин та дипломатії. Проєкт розроблений ексклюзивно для здобувачів спеціальності 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» та реалізується в межах діяльності навчальної лабораторії «Міжнародна студія сталого розвитку» кафедри міжнародних відносин та дипломатії навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина Західноукраїнського національного університету.

У межах проєкту відбулася зустріч здобувачів спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Державі Ізраїль Євгеном Корнійчуком.

Під час зустрічі обговорювали особливості формування дипломатичних відносин України та Держави Ізраїль, специфіку діяльності Посольства України в сучасних умовах, питання культурної дипломатії та позицію Держави Ізраїль щодо російсько-української війни. Пан Посол розповів про те, що Держава Ізраїль продовжує активно надавати українцям гуманітарну допомогу, адже 80% ізраїльтян підтримують українців під час російсько-української війни. Окрім цього, Держава Ізраїль висловила готовність поставити Україні систему розумного оповіщення про ракетні обстріли, яка має надзвичайно важливе значення в сучасних умовах військових дій.

Спікер зазначив, що Україна та Ізраїль активно підтримують контакти, систематично організовуються двосторонні зустрічі та офіційні візити, результатами яких є підписанням відповідних угод. Сьогодні нормативно-правова база українсько-ізраїльських відносин налічує близько 80 чинних міждержавних угод. У результаті злагоджених та чітких дій українських дипломатів Верховний суд справедливості Держави Ізраїль скасував своєю ухвалою розпорядження міністерки внутрішніх справ країни Айелет Шакед про позбавлення українських громадян права на безвізовий в’їзд до Ізраїлю, видане після початку повномасштабної війни в Україні.

Учасники дізналися, що завдяки оперативним діям Посольства України в Державі Ізраїль та особистим зусиллям пана Беньяміна Нетаньягу в умовах пандемії COVID-19 українці отримали 20 млн вакцин Pfizer із Нью-Йорка. Беньямін Нетаньягу забезпечив телефонну розмову Володимира Зеленського з генеральним директором Pfizer, у результаті якої Україна отримала контракт протягом двох тижнів у січні 2021 року.

Пан Посол акцентував увагу на тому, що з 1 січня 2021 року почала діяти Угода про вільну торгівлю між Україною та Державою Ізраїль, підписана 21  ічня 2019 року, та ратифікована 11 липня 2019 року Законом України «Про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль». Угода передбачає тарифну лібералізацію (скасування ввізного мита на певні групи товарів) та містить низку взаємних домовленостей щодо торгівлі сільськогосподарськими товарами та продуктами харчування. Усе це сприяє розвитку відносин між Україною і Державою Ізраїль щодо формування сприятливого середовища для здійснення торговельно-економічного й інвестиційного співробітництва та зміцненню дружніх стосунків між державами.

Наприкінці зустрічі, звертаючись до майбутніх дипломатів, які навчаються за освітньою програмою «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» у Західноукраїнському національному університеті Євген Корнійчук зазначив: «Для того, щоб отримати максимум, необхідно просити неможливе».