Березень багатий на визначні події для тих, хто шанує мистецтво слова, адже два так би мовити «професійні» свята, пов’язані із майстрами слова, відзначаються у цей час. Це, звичайно, День письменника (3 березня) і День поезії, що припадає на 21 березня, – свято словесної дегкості, чуттєвості й вміння кількома словами сказати про невисловлюване.

Поезія дуже по-своєму, має здатність реагувати на події і життя людини, і важко стверджувати, хто перший у цьому вмінні оперативного висловлення чи реагування на оточуючий світ – поезія чи проза.

Провести День поезії і відзначити його для себе можна по-різному. Найпростіше – це поворожити на поетичній збірці, взяти з полиці улюблену книгу, відкрити її на сторінці, яка навмання розгорнулася, вказати пальцем у якийсь рядок, заплющивши перед тим очі, і прочитати його, як пораду собі на день, тиждень чи більш далеке майбутнє. А можна, як варіант, загадати завчасно якийсь певний рядок, – скажімо, третя сторінка, третій рядок згори. І знову читати…

Непогано у День поезії було би вивчити вірш. Це і пам’ять тренує, і словниковий запас збагачує, і допомагає висловити щось особливе і трепетне для душі, і просто дає шанс здивувати оточуючих своїм вмінням десь колись «видати» у товаристві поетичний експромт. А іноді саме влучним поетичним словом можна сказати і почуття, коли власних для цього бракує.

Можна було би в цьому контексті читання віршів вголос взяти участь в поетичних читаннях  чи навіть організувати їх. Непоганий варіант проведення часу для такого високодуховного і ліричного дня – відвідати вечір поезії (однозначно, що поетичних вражень від цього додасться).

Ще одна пропозиція щодо Дня поезії – спробуйте шукати поезію довкола себе і якщо не написати власний вірш, то хоча б придумати потенційну тему для цього, спостерігаючи, скажімо, за рідним містом з вікна офісу чи квартири, чи за зустріччю закоханих, чи розглядаючи перші підсніжники на клумбі біля будинку – варіантів безліч.

Ще одним із способів вшанування Дня поезії є придбати нову поетичну збірку, добре, що у книгарнях зараз можливості для цього безкінечні. А якщо не хочеться виходити з дому, та й полички в квартирі вже всі книгами зайняті – просто пошукайте щось новеньке для себе в інтернеті – дуже помічне. Поділіться з друзями саме цим, новим, щойно знайденим віршем, чи навпаки,- якимось давно улюбленим – от вам і ще один варіант  внеску у День поезії.

Гарна порада, просто чудова – привітати у цей день друга – поета. Якщо у вашому товаристві є люди, які пишуть вірші, то їм буде надзвичайно приємно.

Отож, читайте вірші, пишіть вірші і отримуйте задоволення від життя. Навіть коли дуже кепсько на душі, коли не тішать ні новини, ні ситуація довкола, може хоча б кілька рядків слів на папері додадуть хоча трошки оптимізму!

… Коли день ніяк не складається,

Дошкуляють клопоти знов,

Наче й виходу не лишається…

Сподіваємось на любов!

Коли смуток і біль ховаються

Між новин, де війна і кров,

Попри всі незгоди стараємось,

Сподіваємось на любов.

І коли проблеми збираються,

І життя завмирає мов,

Ми чекаємо, оглядаємось,

Не спиняємось, помиляємось,

Довіряємо, довіряємось,

Обіймаємо, посміхаємось,

Сподіваємось на любов!

П.С. Найкращі вітання усім поетам і шанувальникам поетичного слова!

Від admin2