Синдром Дауна є найпоширенішою генетичною аномалією, яка зумовлена наявністю в клітинах людини додаткової, третьої хромосоми в 21 парі. Народження дитини з цим синдромом не залежить від способу життя батьків, стану їх здоров’я, шкідливих звичок, харчування, статку, освіти, національності.

З метою підтримати діток з цим синдромом студенти Тернопільського національного медичного університету організували флешмоб. 21 березня 2023 року вони запропонували викладачам і своїм колегам по парті одягти шкарпетки – яскраві, непарні, в смужку, з малюнком або гольфи чи гетри, одну шкарпетку, навіть зайву шкарпетку, що символізує додаткову хромосому. Однією з умов було зроби так, щоб шкарпетки були весь день помітні, привертали увагу людей, змушували ставити питання. Фотографії своїх “луків” учасники надсилали для публікації на сторінках ТНМУ в соцмережах.

Метою флешмобу було зібрати кошти для діток з синдромом Дауна, які будуть передані в громадську організацію «Центр сприяння дітям з синдромом Дауна «БебіКо». Цього року планується поїздка на термальні води в Берегово, Валятино. Основну суму коштів на проживання, перевезення учасників центр має. Однак дуже бракує коштів на оплату вхідних квитків в оздоровчий центр. Дуже часто діти мають супутні проблеми з суглобами та кістками, саме тому такий вид відпочинку та оздоровлення є дуже важливим. Участь в оздоровленні візьме 37 осіб.

Для заохочення організатори оголосили розіграш яскравих шкарпеток. Кожен, хто зробив благодійний внесок, вказав в коментарях свій нікнейм в Інстаграмі, став учасником розіграшу.

Організатори заходу дякують всім, хто не побоявся відчути на собі погляд, одягнувши кольорові шкарпетки, а також усім, хто долучився до збору.

Спільними зусиллями зібрано 4277 гривень.
На рахунок громадської організації «Центр сприяння дітям з синдромом Дауна «БебіКо» перераховано 3500 гривень. Решту коштів (777 гривень) залишилися на придбання подарунків для сонячних діток, про що наші студенти відзвітують в подальших новинах.

Переможцями розіграшу стали: Тетяна Ліщук, Руслан Мага, Соломія Сампара, Оксана Петришин, Олександр Савчук. Переможці отримають символічні кольорові шкарпетки.

Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська