У Тернопільській обласній клінічній лікарні вперше виконали процедуру черезшкірної імплантації аортального клапана – TAVI (Transcatheter aortic valve implantation).

«Такі втручання виконують пацієнтам високого хірургічного ризику – тим, кому протипоказана відкрита кардіохірургічна операція через високу ймовірність смерті та важких ускладнень», – про це розповіли на офіційній сторінці Тернопільської обласної лікарні.

Процедура може замінити критично звужений клапан, не втручаючись у грудну порожнину. Це виконується у стегновій артерії, яку розрізають на 6 міліметрів. Після цього пацієнти значно швидше повертаються до нормально життя, ніж при традиційних кардіохірургічних методах операції.

«Через стегнову артерію в аорту доставляють балон, яким розширюють отвір хворого клапана. Потім встановлюють штучний клапан за допомогою трубочки діаметром до 5 мм. Видалення власного клапана пацієнта не потрібне: протез просто притискає його до стінок, позаяк він фіксується за рахунок розпираючої сили», – йдеться у дописі.