27 березня весь світ відзначає Міжнародний день театру. Цей день став особливим не лише для акторів і представників усіх театральних професій та цехів, а й глядачів. У Тернопільському обласному академічному драматичному театрі імені Тараса Шевченка подарунком з нагоди професійного свята стала прем’єра. Назва її звучить дещо неоднозначно, зате голосно і достатньо провокативно – «Мадмуазель, негайно одягніться».

В основі вистави – комедія французького драматурга Клода Маньє «Блез». У трактуванні щодо «мадемуазель» та «одягніться» своє бачення пригод молодого художника Блеза Д’амбріє представив для тернополян режисер-постановник, народний артист України Олег Мосійчук. В основі сюжету давня як світ історія, яка час від часу в тих чи інших варіаціях подорожує по різних літературних творах, про те, як бідний, але винахідливий молодий чоловік хоче покращити своє матеріальне становище шляхом одруження на багатій спадкоємиці. І в даному випадку зовнішність, розум чи якісь інші чесноти потенційної нареченої ролі не грають. Головне тут гроші. Чи вдається ця авантюра Блезу і хто стає щасливим в результаті цих веселих перипетій з непорозуміннями, накладками, співпадіннями та приколами, глядач дізнається аж у самому фіналі вистави.

«Мене зігріла думка довершеності сюжету, у якому йдеться, що людина у певних обставинах, які її змінюють, може стати щасливою. Той, хто подивиться виставу від початку до кінця, збагне про що мова – про любов, яка рятує світ. А любов можна знайти навіть випадково – справжню, потужну, на все життя», – стверджує Олег Мосійчук.

Роль Блеза Д’амбріє виконує Євген Лацік, який, розмірковуючи над поворотами життя свого героя, теж приходить до думки, що, намагаючись ціною неймовірних зусиль здобути багатство, можна зовсім випадково натрапити на щось набагато важливіше.

«Художник шукав щастя в одному: думав тільки про те, коли він буде багатим і знаменитим, а в кінцевому результаті щастя він знайшов у зовсім іншому», – говорить актор.

Прем’єрні покази вистави «Мадмуазель, негайно одягніться» на цьому тижні відбудуться ще 29 і 30 березня.

А у день професійного свята – найщиріші вітання усім митцям театру з побажаннями натхнення і нових цікавих проєктів, коли хочеться творити, досягати, дарувати людям свій талант і щирість серця.

Олена Лайко

Від admin2