Фонди Тернопільського обласного краєзнавчого музею поповнилися цікавими експонатами – матеріалами з особистого архіву заслуженого працівника освіти України, професора Дмитра Скільського. Музей отримав світлини, книги, грамоти, збірники статей за матеріалами та особисті речі.

З них найбільшу увагу привертає книга «Звитяжці незборимої нації: Коломийська і Буковинська округи ОУН-УПА в світлинах», надрукована в одному з видавництв Тернополя, яка охоплена духом визвольних змагань середини ХХ століття. Основу книги-альбому склали понад 50 світлин, які передав «Невідомому» (Дмитро Скільський) на зберігання кущовий провідник ОУН «Байда» (Михайло Симчич).

Дмитро Скільський народився 1933 року в селі Березові Вижньому Коломийського повіту теперішньої Івано-Франківській області. Ці села чинили впертий спротив комуно-московській окупаційній владі. У 16-літньому віці він став членом підпільної молодіжної Організації Українських Націоналістів. Під псевдонімом «Невідомий», будучи старшокласником єдиної на район Яблунівської середньої школи, за завданням проводу ОУН Коломийщини збирав важливу інформацію про дії окупаційної влади, яку передавав мамі, а вона – своєму рідному братові «Байді» (Михайло Симчич) – особистому охоронцеві окружного провідника ОУН «Бориса» (Григорій Легкий).

Здобувши педагогічну освіту, він присвятив освітній діяльності тривалий період свого життя: від вересня 1951 до квітня 2015 року, виховуючи спочатку учнівську, а згодом студентську молодь. Працював учителем у ЗОШ Луганської області, згодом – у Косівському районі Івано-Франківської області. Як кандидат педагогічних наук, з 1973 року працював доцентом Тернопільського педагогічного інституту (нині ТНПУ ім. В. Гнатюка). З 1999 року – доцент кафедри педагогіки Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, з 2003 до квітня 2015 року – професор, завідувач кафедри загальної педагогіки і психології Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії імені Тараса Шевченка, заслужений працівник освіти України.

Дмитро Михайлович успішно продемонстрував взірець наукового довголіття, оскільки більше, ніж півстоліття займався практичною і теоретичною педагогікою. Визнання педагогів-практиків і відповідний гриф МОН України отримав його навчальний посібник «Вивчення художньої обробки деревини в школі: Розвиток творчих здібностей учнів», надрукований в Києві у видавництві «Вища школа» у 2011 році.

У тернопільському видавництві «Навчальна книга – Богдан» у 2012 році побачив світ ілюстрований навчальний посібник Дмитра Скільського «Історія української педагогіки», якому також присвоєно гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів». Посібник висвітлює найбільш суттєві аспекти історії практичної і теоретичної педагогіки України. Видання широко ілюстроване фотографіями, малюнками, схемами, доповнене уривками з педагогічних творів і документів. Посібник адресовано студентам вищих педагогічних навчальних закладів, працівникам освітньої галузі та всім, хто цікавиться історією української школи й педагогіки. Ці книги також передані у фонд музею Дмитром Скільським.

Загалом, Дмитро Скільський є автором 9 навчальних і методичних посібників, понад 200 наукових праць і статей, опублікованих в зарубіжних, центральних і місцевих виданнях.

Марія Луцька, наукова співробітниця відділу науково-просвітницької роботи ТОКМ