Днями Чортків отримав ще одного побратима – молдовські Каушани. Договір про партнерство між містами підписали Володимир Шматько та очільник міста Каушани Анатолій Донту.

Протягом усього дня делегація із Молдови знайомилась із Чортковом. Спершу нашу громаду презентував міський голова Володимир Шматько разом із колегами. Після – нові партнери відвідали Чортківський фаховий медичний коледж, де познайомились із багаторічним його очільником Любомиром Біликом та дізнались про те, що з початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну гуртожиток медколеджу тимчасово став домівкою для багатьох людей, котрі тікали від війни.

Окрім того, делегація оглянула, як ремонтують та термомодернізовують одну з найбільших шкіл Чорткова – ЗОШ №7. Загальний бюджет капітального ремонту – 25 мільйонів гривень. З них 16,5 млн – кредит міжнародної корпорації NEFKO під 3% річних на чотири роки; 150 тисяч євро (орієнтовно 6 млн грн) – безповоротний грант від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P); 2,5 млн грн – співфінансування з бюджету Чортківської громади.

Також Володимир Шматько розповів про виклики, які постали перед Україною, зокрема і нашою громадою внаслідок повномасштабної війни, яку розв’язала росія. Окрім підтримки Збройних Сил України, не можна забувати і про сотні тисяч людей, котрі змушені були покинути свої домівки та шукати прихистку на заході країни. Тому відрадно, що у місті вирішили назавжди залишитись чимало вимушених переселенців. Саме для таких людей зараз проводиться реконструкція колишнього приміщення гуртожитку Чортківської гімназії ім. Р. Ільяшенка №3. Чортківська громада виграла грант у розмірі 1 млн 960 тис. євро на створення смарт-квартир для нових мешканців Чорткова.

Зауважимо, що протягом дня у Чорткові гостювала також делегація із Коропецької громади на чолі з головою Миколою Тимківим. Вони мали можливість познайомитись із міським головою Каушан Анатолієм Донту, а також очільником французьких Канн Давідом Ліснаром.