Про те, як почуватися в безпеці за кордоном та, що робити, якщо ви стали жертвою сексуального насильства говорила із вимушено переселеними жінками, котрі зараз проживають у Чорткові. Лекцію провела представниця громадської організації «Відродження нації» Ольга Горошко.

Пані Ольга, насамперед, наголосила слухачам про те, що важливо, тікаючи від війни не стати жертвою небезпек, котрі криються під час перетину кордону – торгівля людьми, зокрема.

«Якщо у вас виникає бажання виїхати закордон, то слід буди дуже обережним, щоб не стати жертвою шахраїв. Перш за все, ви можете звернутися на безкоштовну гарячу лінію «527», де отримаєте необхідне консультування для мігрантів.

Окрім того, слід запам’ятати 5 маркерів безпеки:

Надавати документи лише офіційним особам. Зробити та зберегти їх електронні копії.
Варто знати куди прямуєте і людей, котрі їдуть із вами.

Приймайте допомогу лише від людей та організацій, що заслуговують на довіру.
Не віддавайте нікому мобільний телефон.
Завжди будьте на зв’язку із рідними та близькими
», – зазначила Ольга Горошко.

Також пані Ольга нагадала жінкам про те, що у приймальному відділенні Чортківської лікарні діє гінекологічний кабінет із безбар’єрним доступом. Тут жінки, котрі постраждали від гендерно-обумовленого насильства, зможуть отримати кваліфіковану медико-психологічну допомогу. Працює кабінет цілодобово, а допомога – абсолютно безкоштовна.