Днями у Чорткові відбувся фінальний захід про реалізацію кризової ініціативи DSP SALAR International (Шведська асоціація місцевих влад та регіонів) щодо підтримки місцевого економічного розвитку в пілотних громадах. Програма реалізовується після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну та отримала назву «Спроможні громади наближають перемогу».

Айдер Сейтосманов, експерт шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» познайомив усіх представників дев’яти громад з Тернопільської (Бережанська, Копичинецька, Саранчуківська, Чортківська громади), Хмельницької (Теофіпольська, Красилівська, Дунаєвецька громади) та Львівської (Новороздільська, Новояворівська громади) областей, після чого:

✅ презентували результати та ефекти мікропроектів у сфері місцевого економічного розвитку;
✅ обговорювали сталість розроблення моделей та можливості подальшого впровадження підходів в інших громадах;
✅ презентували нові проекти у напрямку місцевої економіки.

Голова Чортківської громади Володимир Шматько презентував перші успіхи КП «Агенція місцевого економічного розвитку», котра займається діяльністю з вирощування сільськогосподарських культур, працює над залученням інвестицій в індустріальний парк «Chortkiv-West», збільшенням надходжень до бюджету тощо.

Рішенням виконкому надано дозвіл КП «АМЕР» на обробіток земель, зокрема земельної ділянки комунальної власності, що розташована за межами населеного пункту с. Скородинці – 7,78 га. Там підприємство цьогоріч розпочало вирощувати соняшник. У результаті зібрали 19 тонн соняшника, врожайність 2,44 т/га. Вже у перший рік прогнозований чистий дохід від реалізації продукції становить 64,4 тис. грн.

У реалізації даного задуму суттєво допомогла участь Чортківської громади в проекті «Спроможні громади наближають перемогу». У рамках проекту влітку між шведським агентством міжнародного співробітництва та розвитку «Sida», що реалізується компанією «SKL International», Чортківською громадою та КП «АМЕР» було підписано угоду про партнерство. Завдяки цьому «SKL International» безкоштовно надала КП «АМЕР» агродрон для обробки полів вартістю 9800$.

Свої успішні економічні кейси, котрі теж взяли участь у проекті «Спроможні громади наближають перемогу», презентували представники громад із Тернопільщини, Львівщини та Хмельниччини.

Це і створення сільськогосподарських кооперативів, які вирощують фрукти та овочі, і вирощування, замороження та продаж закордон малини, і обробіток земельних ділянок та вирощування продукції силами школярів громади, і виготовлення сувенірної продукції методом вибійки (це один із найдавніших у світі способів декорування тканини), і створення громадських просторів для творчості тощо.

Кожна із презентованих ідей отримала від проекту «Спроможні громади наближають перемогу» фінансування на придбання виробничого обладнання, устаткування, технічних засобів і т.д., необхідного для розвитку проектів.