Упродовж десяти місяців 2022 року платники податків спрямували до місцевих бюджетів Тернопільщини понад 337,1 млн грн плати за землю. Це перевищило очікувані надходження на 8 відсотків. Відтак бюджети територіальних громад краю додатково отримали 24,8 млн гривень.

При цьому сплата підприємств, установ та організацій склала 82 відсотки надходжень. Вони перерахували з початку року понад 273,8 млн грн плати за землю, що на 8 відсотків більше, ніж очікувалось. Тож територіальні громади отримали додаткові надходження – 20,5 млн грн «земельного» платежу, а «плюс» до аналогічного періоду минулого року склав 2 відсотки або на 6,2 млн гривень.

Фізособи поповнили місцеві скарбниці, сплативши за землю 63,3 млн грн плати за землю. Очікувані надходження перевершено на 7 відсотків або 4,3 млн грн додатково.

Принагідно нагадуємо, що платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності. Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.