У Скориківській сільській територіальній громаді 18 жовтня 2022 року представники влади обласного рівня, медичної спільноти і Тернопільського національного медичного університету взяли участь у відкритті новоствореного центру первинної медико-санітарної допомоги. Ректор ТНМУ, професор Михайло Корда привітав присутніх з цією важливою подією.

З початком нового навчального року відновила роботу мобільна педіатрична бригада ТНМУ. «Свого часу ми оглядали дітей в районах області, але карантин, а згодом війна припинили виїзди в сільську місцевість. Нещодавно ми були запрошені на відкриття амбулаторії загальної практики сімейної медицини в Скорики. Водночас це стало відновленням нашої практичної діяльності надання консультацій жителям області», – розповіла доцент Тамара Воронцова.

До складу виїзної бригади увійшли доценти кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією – педіатри: Воронцова Т.О., Левенець С.С., Никитюк С.О., Щербатюк Н.Ю., дитячий хірург Крицький І.О., дитячий ортопед Процайло М.Д. Також до роботи були залучені: кафедра отоларингології, офтальмології та нейрохірургії (проф. Турчин М.В., лікар-інтерн Бучинський О.) і кафедра психіатрії, наркології та медичної психології (ас. Шалабай Н.Т.). Після урочистостей відбувся огляд пацієнтів і надання консультацій клініцистами ТНМУ.

«Багато батьків приводили дітей до педіатрів як на первинний огляд, так і з гострою та хронічною патологією, адже всі доценти кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією мають вузьку спеціалізацію. Всього педіатри оглянули 38 дітей. Всім дітям були дані рекомендації щодо лікування та подальшої профілактики захворювань, розписано амбулаторне лікування. Дитячий хірург і ортопед оглянули 22 дітей, двоє дітей було скеровано в стаціонар, іншим пацієнтам було рекомендовано поглиблене обстеження і в подальшому амбулаторне лікування і повторні консультації у спеціалістів. На огляд до вузьких спеціалістів (невролога, окуліста та отоларинголога) було записано понад 25 дітей, також їх консультацій потребували і дорослі. Спеціалісти ретельно оглядали пацієнтів незалежно від віку, і давали рекомендації в обстеженні і лікуванні», – додала Тамара Воронцова.

Повторні виїзди в амбулаторію Скориків відбуватимуться знову, адже це велика громада. В селі є понад 200 дітей – і всі вони потребують оглядів спеціалістів.