Вимушені переселенці, що тимчасово проживають у Чортківській громаді та мають право на отримання безплатних лікарських засобів, виписаних за рецептом при амбулаторному лікуванні, зможуть отримати медикаменти у Чорткові.

До групи пільгових категорій, котрі мають право на отримання безкоштовних лікарських засобів, незалежно від розміру середньомісячного сукупного доходу належать: діти віком до трьох років; учасники бойових дій; люди, що постраждали внаслідок аварії ЧАЕС; люди та діти з інвалідністю; ветерани військової служби.

Окрім того, лікарські засоби за рецептом відпускаються з оплатою 50% для таких пільгових категорій: діти віком від трьох до шести років; люди з інвалідністю І та ІІ груп; депортовані, що досягли пенсійного віку; реабілітовані, які отримали інвалідність внаслідок репресій; почесні донори України.

Категорії захворювання, при яких лікарські засоби відпускаються безоплатно, за рецептом від лікаря:

✅ онкологічні захворювання;
✅ гематологічні захворювання;
✅ діабет;
✅ туберкульоз;
✅ бронхіальна астма;
✅ фенілкетонурія;
✅ шизофренія та епілепсія;
✅ СНІД та ВІЛ;
✅ хвороба Паркінсона;
✅ стани після пересадки органів та тканин;
✅ муковісцидоз;
✅ стан після операції протезування клапанів серця;
✅ інфаркт міокарду (перші шість місяців);
✅ системні, хронічні, тяжкі захворювання шкіри;
✅ тяжкі форми бруцельозу;
✅ ДЦП.

Для того, щоб отримати рецепт на ліки, варто лише звернутися до будь-якого сімейного лікаря, а самі препарати отримати у визначеній аптеці. Нагадаймо, вимушеним переселенцям лікарі Чортківської первинки надають медичну допомогу без підписання декларацій.

Варто зазначити, що оплата за надані безкоштовні медикаменти здійснюється за рахунок місцевого бюджету. За вісім місяців поточного року на це витратили 842 тисячі гривень.