Виставою «Голгофа» відкриває Тернопільський академічний український драматичний театр імені Тараса Шевченка новий театральний сезон. П’єса анонсована як «Містерія непокори» і присвячена долі, життєвому виклику та вибору Патріарха Йосифа Сліпого – ісповідника віри, незламного захисника людської гідності, вченого-богослова, 130-річчя якого відзначається цього року.

Як відомо, Йосиф Сліпий є знаковою та символічною постаттю XX століття, причому не лише для українців, а й для усього світу, адже він вийшов переможцем у протистоянні з радянським тоталітарним режимом, що намагався знищити і його Церкву, і його народ, і його самого. Відбувши 18-літнє ув’язнення у радянських таборах, Патріарх у 72 роки починає все з нуля: проживши ще понад двадцять плідних років, розбудовуючи собор Святої Софії та Український католицький університет в Римі, докладаючи зусиль для духовного і національного відродження України. Віддаючи шану та визнання цій видатній особистості, нашому земляку – уродженцю села Заздрість на Теребовлянщині, у Тернополі 2022 рік було проголошено роком Патріарха Йосифа Сліпого.

Відтак, з ініціативою зробити виставу про Йосифа Сліпого, аби підкреслити, переосмислити, усвідомити для усіх значення, роль цієї людини в біографії нашої держави, виступив директор Тернопільського академічного драматичного театру Борис Репка. Але з’ясувалося, що драматичних творів, які б відображали життєвий, духовний, подвижницький шлях Патріарха, досі написано не було. Виправив таку ситуацію головний режисер театру, народний артист України Олег Мосійчук, який буквально за місяць  створив п’єсу «Голгофа» і поставив її на сцені.

За словами митця, для написання тексту багато працював з архівами, різними документальними, публіцистичними матеріалами, спогадами, розповідями, мемуарами, намагаючись передати, переосмислити їх для театрального формату. «Театр вимагає конфлікту, театр вимагає «театру», має свою певну форму і суть, як це подати глядачам, – розповідає Олег Мосійчук. – Із того матеріалу, який я мав, – я «перехворів» ним, особливо документами радянських органів держбезпеки 1939-1992 років. Коли знайшов дані про Йосифа Сліпого, Андрея Шептицького, то ще раз усвідомив, наскільки тодішня державна машина в будь-якому прошарку суспільства ламала все – життя, свідомість, і яку неймовірну силу духу та віри потрібно було мати, щоб їй опиратись. Якби у нас хоча б раз в десятиліття народжувались такі люди, ми б зараз зовсім іншу країну мали».

«Це був голос мовчазної церкви, – говорить про значення особистості Йосифа Сліпого єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ Теодор Мартинюк, – адже на той час не існувало жодного греко-католицького храму, Церква була заборонена. Та й в культурному вимірі важко знайти того, хто зробив би для української культури більше, ніж Патріарх Йосиф».

Роль Патріарха у виставі грає заслужений артист України Олександр Папуша. За словами актора, людей реальних, яких ще пам’ятають такі ж реальні люди, які з ними поряд жили, спілкувалися, дуже важко зображати у сценічному образі. Тим більше, що збереглися відеокадри, з якими можна порівнювати те, що відбувається на сцені. «Але в нас, так чи інакше, є художня правда, яку окреслив автор п’єси – Олег Мосійчук. Діалоги, сцени допитів максимально наближені до тих, що мали місце в реальному житті. З іншого боку, Патріарх Йосиф – людина високої духовності, твердої волі і непохитної віри, а нас оточує стільки спокус, стільки моментів, коли можна «зірватися», тому в умовах війни, у якій ми зараз перебуваємо, особистість Патріарха і є саме тим прикладом непохитної віри, що може допомогти нам вистояти у цей складний час. Для мене є великою честю грати цю роль».

За словами директора театру Бориса Репки, прем’єра «Голгофи» мала вийти ще взимку, але тоді був карантин, потім вирішили приурочити її закриттю сезону, однак завадила війна. І от тепер нарешті так склалися обставини, що цією драматичною постановкою буде відкриватись новий театральний сезон. Більше того, – насправді, це виявилось дуже символічним навіть за збігом дат, серед яких день смерті Патріарха, день перепоховання його праху. «І зараз оці дати нас стимулюють, що ця вистава таки буде 18 вересня», – стверджує Борис Репка.

Отож, прем’єра містерії непокори «Голгофа», присвячена 130-ій річниці Йосифа Сліпого, відбудеться у Тернопільському академічному українському драматичному театрі імені Тараса Шевченка 18 вересня. Початок о 18 годині.

Від admin2