У фойє Тернопільського обласного краєзнавчого музею презентували колекцію арт-об’єктів військової тематики на благодійній виставці-аукціоні. Це частина мистецького проекту з Харкова.

Серед експонатів – розфарбовані військові гільзи, снаряди та ящики з-під гранат, каски, зібрані під час військового протистояння на Сході України, які створили митці-захисники на територіях бойових дій.

«Серед авторів цих робіт – художник Ігор Сенькін, графік, що працював у Художньому фонді України. У 80 – 90-х роках був одним із лідерів Альтернативно-молодіжної течії Харківський Рок-клуб. Його роботи знаходяться в приватних колекціях Німеччини та США. Також свої роботи представила Ірина Ільїнська — мисткиня, волонтерка, громадська діячка, яка займається живописом. З початком російсько-української війни в 2014 році стала активною учасницею багатьох мистецьких проєктів у Харкові та Києві. Зворушує до сліз каска, розмальована авторкою. На ній зображена Яна Червона, кулеметниця, військовослужбовець 46-го окремого батальйону спеціального призначення «Донбас-Україна» ЗСУ, волонтерка (псевдо «Відьма»), якої, на превеликий жаль, вже немає серед живих. Також автор творчих робіт, що представлені на виставці – Станіслав та Олена Пилипенко – громадські діячі, учасники революції гідності, волонтери з 2014 року. Станіслав – радіоінженер, фотожурналіст, арт-митець з шовкографії. Його дружина п. Олена – поетеса, підтримує і допомагає чоловікові в мистецтві. Виставка ініційована харківською громадською активісткою, волонтеркою, майстринею художнього тату, керівницею ГО «Схід і Захід Разом», ВГО «Вірне Серце родин загиблих воїнів Захисників України», людиною зі світлою душею, добрим серцем та запальним характером – Оленою Вовк. Її бажання допомогти родині нашого земляка з Теребовлянщини Назара Мялікгулиєва, котрий захищаючи Україну загинув 22 червня цього року на Луганщині, дало життєвий запал до проведення вистаки-аукціону. Благородна ідея мала велику місцеву підтримку. Адже Назар Мялікгулиєв, як військовослужбовець ЗСУ стояв на захисті України до останнього з 2014 року. Був щирим патріотом і обдарованим поетом, видав збірку «Критик до народу». Його життєвим кредом було: «Україну кохайте, Батьківщину любіть», – розповідають організатори.

Проект був започаткований ще у 2014 році, та якийсь час не реалізовувався, а після повномасштабного вторгнення російських загарбників – вперше відновив свою роботу. Головний задум – це доброчинність: об’єднати, допомогти і підтримати один одного – як показник зрілості сильної і відважної нації. Експозиція надзвичайно трепетно висвітлює болісні теми війни – це «живі» свідчення злочину росії проти мирних мешканців України.

Виставка діятиме впродовж серпня.

Джерело: TeNews