З 1 травня українці мають платити за обсяг води не лише згідно показників власних лічильників у квартирах. Уряд прийняв рішення, що втрати води всередині будинку теж лягають на мешканців. Водоканали змушені закон виконувати. Люди ж обурені новими платіжками. Які кроки потрібно зробити, щоб уникнути зайвих витрат, роз’яснили тернополянам у ефірі студії “Файне місто” директор Водоканалу Володимир Кузьма та начальник відділу розрахунків населення Руслан Бурмас, – пише «НОВА».

Що саме передбачає закон?

Новий Закон “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” був прийнятий ще у 2017 році. Його виконання – частина шляху України до ЄС, говорять у тернопільському водоканалі. Згідно з документом, мешканці мають платити не лише за обсяг води, спожитий ними у квартирі. Тепер додатково нараховується ще різниця між показниками квартирних лічильників та загального на будинок. А втрати води у трубах всередині будинку можуть бути досить суттєвими: часто течуть стояки чи загальні труби в підвалах, а іноді самі мешканці вчасно не лагодять крани і не дають правдиві показники. Тож страждають сусіди.

Тарифи ті самі – а суми зросли значно

Нові платіжки неприємно вразили тернополян. У сотень мешканців багатоповерхівок сума за воду зросла суттєво. Адже у 50 будинках міста втрати у під’їздах склали половину від обсягу спожитої згідно з лічильниками води. Сума сплати збільшилась відповідно – якщо людина раніше платила 100 грн, тепер 150, хоча води більше не витрачає. Ще у 114 будинках втрати становлять 20%: тут якщо на воду уходило 200 грн, тепер 240. Коли стали приходити нові платіжки, звернень до водоканалу значно побільшало.

Як уникнути додаткових витрат?

У міському водоканалі зазначають – вони відповідають тільки за мережі до входу у будинок. А нова схема оплати – розпорядження Уряду. Але вони реагують на звернення мешканців і активно допомагають уникнути людям додаткових витрат.

Інженери вже провели початкову аналітику щодо обсягу втрат води у будинках. Тепер мешканці разом з ЖЕКами та чи керівниками ОСМД повинні дослідити, чому виникає така різниця: адже труби всередині будинків – це спільна власність людей. Фахівці з комунальних чи приватних організацій мають ретельно перевірити мережі, встановити, де течуть труби. Зробити заміри споживання у будинку з 1 до 4 ночі: адже саме тоді мешканці майже не користуються, тож витоки виявити легко.

Якщо ж і це нічого не дасть – мешканцям потрібно провести збори та виявити тих, хто подає занижені показники з квартири чи “відмотує” лічильник.

У водоканалі впевнені – послідовні кроки та відповідальність кожного неодмінно дадуть результат. Завдяки спільним зусиллям мешканців і комунальних служб втрати води у трубах будинків значно знизяться, тож і суми оплати за воду можуть зменшитися майже до старих показників.

Від admin2