3 червня співробітники Головного управління ДСНС України у Тернопільській області організували для тернополян та вимушених переселенців, яких сьогодні чимало проживає на теренах області, просвітницьку акцію з мінної безпеки.

Захід відбувався у фоє ТРЦ “Подоляни” за участю фахівців групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення та співробітників навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Тернопільської області. Спільно вони розповідали громадянам про вибухонебезпечні предмети та навчали, як діяти у випадку їх виявлення. Для відвідувачів акції було розгорнуто спеціальний майданчик з різноманітними зразками боєприпасів, а також обладнання й захисного спорядження, що використовується піротехніками ДСНС під час виконання завдань за призначенням.

Як наголосив начальник Головного управління ДСНС України у Тернопільській області полковник служби цивільного захисту Віктор Маслей, за даними ООН, сьогодні Україна – одна із найбільш замінованих країн світу. Відтак існує високий рівень небезпеки для цивільного населення. Тому завданням співробітників служби порятунку є не лише знешкодження нерозірваних снарядів та інших вибухонебезпечних предметів, а й інформування та навчання громадян з метою формування в них навиків безпечної поведінки.

При виявленні вибухонебезпечного чи підозрілого предмета фахівці ДСНС радять дотримуватися головного правила: не підходьте, не торкайтесь, зателефонуйте на «101». Вони наголошують, що наближатися до міни чи підозрілого предмета вкрай небезпечно. Не можна користуватися мобільним телефоном поруч. Необхідно повернутися назад тим самим маршрутом щонайменше на 100 метрів. Лише тоді можна зателефонувати до рятувальників. Слід запам’ятати місце виявленого вибухонебезпечного предмета і, якщо є можливість, поставити попереджувальний знак.