13 травня 2022 року відбулася сесія міської ради під головуванням міського голови.

На виконання законів про декомунізацію депутати підтримали рішення про зміни назв вулиць, що асоціюються з радянським періодом або з діячами тієї епохи. Попередньо відбулося опитування у жителів населених пунктів, а також було розглянуто пропозиції від ГО «Меморіал Південна Волинь».

Згідно рішення буде перейменовано:
– у м. Шумськ: вул. Гагаріна змінено на вул. Дубенський шлях;
– у с. Кути: вул. Гагаріна – на вул. Тараса Шевченка;
– у с. Потуторів: вул. 8 Березня – на вул. Квіткова; вул. Гагаріна – на вул. Молодіжна.
Додаткове обговорення відбудеться щодо назв вулиць у селах Боложівка, Вілія та Одерадівка.

Відповідно до даного закону прийнято рішення здійснити реконструкцію меморіального комплексу воїнам Другої світової війни у парку м. Шумськ з вилученням постаменту з зображенням радянського солдата з радянською символікою. Решта меморіалу Братської могили, у якому поховано 270 людей, плити з іменами загиблих – залишити без змін. Депутати запропунували на місці постаменту встановити хрест, біля якого у подальшому, згідно християнських традицій, можна буде здійснювати молитовне вшанування померлих. Пропозиції щодо дизайну та форми майбутньої споруди приймає відділ архітектури, містобудування та житлово-комунального господарства (м. Шумськ, вул. Українська, 59, каб. 403).

Депутати делегували повноваження доручити виконавчому комітету міської ради щодо демонтажу символіки комуністичного, радянського режиму, яка присутня у різних населених пунктах на пам’ятниках та меморіалах.

Наприкінці засідання розглянуто питання про надання вільних земельних ділянок сільськогосподарського призначення в оренду без аукціону терміном на 1 рік, що передбачено законодавством в умовах воєнного стану. Оскільки потрібно використовувати усі можливі ресурси, щоб запобігти виникненню продовольчої кризи у нашій державі.