З настанням теплих погодних умов ми частіше буваємо на природі. Водночас, із приходом тепла активними стають холоднокровні тварини, зокрема плазуни, а отже зростає ймовірність зустрітися з ними. Щорічно у світі отримують укуси понад 10 млн людей, а смертельні наслідки виникають у 20 000–100 000 випадків.

В Україні живуть три види отруйних гадюк, вужі, полози, ящірки, черепахи та інші плазуни. Вони розповсюджені по всій території країни, і багато видів мають природоохоронний статус. Не всі ці тварини є отруйними і зазвичай проявляють агресію лише в разі небезпеки.

Змії у нашій країні активні з квітня до жовтня, найбільше шансів зустріти їх — у квітні–травні, під час шлюбного періоду. Другий пік — восени, у вересні, якраз припадає на грибний сезон.

Щороку жертвами отруйних змій стають десятки людей — переважно через власну необачність чи нерозважливість.

Важливо пам’ятати головне правило: змія ніколи не нападає першою. Якщо її потурбували (випадково зачепили або наступили на неї) вона завжди перед нападом набуває загрозливої пози — згортається «калачиком», зигзгоподібно вигинає тіло, окремі види сильно шиплять.

При укусі отруйної змії видно чіткі, великі отвори від передніх зубів. У неотруйної, як правило, дрібні зуби у 2 ряди.

Будьте обережні та бережіть себе і своїх дітей!