Слідчий суддя Печерського суду Києва 25 травня передав в управління Нацагентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) арештовані корпоративні права 26 обласних та міських операторів газорозподільних систем, які експлуатують державні газові мережі. Більшість з цих компаній входить у групу «РГК» олігарха з Тернопільщини  Дмитра Фірташа.

Арешт корпоративних прав операторів газорозподільних мереж та передача їх в управління АРМА відбулися в рамках розслідування ДБР про безоплатну передачу Міністерством енергетики газорозподільних систем у користування приватним обл- та міськгазам. Ця передача, за оцінками ДБР, завдала державі збитків на суму 1,48 млрд грн.

Як повідомляє «БізнесЦензор», в Україні працює 43 оператори газорозподільних мереж (ГРМ), це обл-та міськгази. Перелік операторів ГРМ, які передано в управління держави, не опубліковано. За даними «БізнесЦензора», АРМА було передано корпоративні права 20 операторів ГРМ саме РГК Фірташа. Які ще шість операторів ГРМ перейшли в управління держави – наразі невідомо.

20-ть ГРМ, які працюють під брендом “Регіональної газової компанії” (РГК) олігарха Дмитра Фірташа, розподіляють приблизно 70% всього газу в Україні.

Нагадаємо, у червні минулого року ДБР повідомляло про викриття масштабної схеми безоплатної передачі Міністерством енергетики та вугільної промисловості України газорозподільних систем у користування приватним операторам. Тоді йшлося про збитки державі на суму майже 1,5 млрд гривень.

Як відомо, опальний український олігарх, уродженець села Синьків колишнього Заліщицького району Тернопільської області Дмитро Фірташ нині перебуває в Австрії та бореться проти екстрадиції до США.

Наприкінці 2021 року журнал «НВ» спільно з інвесткомпанією «Dragon Capital» представив щорічний рейтинг 100 найбагатших українців. Дмитро Фірташ зі статком у $1,71 млрд. займав у цьому 10 місце, при цьому за рік він втратив своїх активів на 16%.

Джерело: Тижневик “Номер один”