Відомий український журналіст, публіцист та історик грузинського походження Вахтанг Кіпіані запропонував назвати вулицю у місті Скалат Тернопільської області іменем їхнього земляка, легендарного пілота Армії УНР Володимира Пилипця.

– Оцей чоловік (чорно-біле фото – авт.) – пілот (летун) Української Галицької Армії та Армії УНР Володимир Пилипець. Учасник бойових дій з шістнадцяти років. Був присуджений до розстрілу більшовиками, але зміг врятуватися. По визвольних змаганнях здобув освіту як правник у тайному українському університеті у Львові і богословські студії. Був душпастирем, кооператором, очолював безліч громадських справ. Під час ІІ світової війни врятував кількасот голодуючих дітей з Гуцульщини. Покинув батьківщину перед приходом других совітів, жив до кінця життя у Сполучених Штатах. Про нього мали б знімати кіно й писати книги. Чи хоча б назвати вулицю у його рідному Скалаті, – зазначив Вахтанг Кіпіані.

Похований легендарний український летун у Баунд Брук (США).

Кандидат історичних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрій Руккас пішов ще далі.

– Можна назвати на честь родини Пилипців. Батько Володимира, Іван Пилипець, був командантом австрійської повітової жандармерії у Скалаті, а з листопада 1918 р. – командант державної жандармерії ЗУНР у Теребовлі. З літа 1919 р. – у народній сторожі УНР на Поділлі. Після поразки визвольних змагань повернувся до Скалата, де помер у 1936 році, – доповнив Андрій Руккас.

Джерело: Тижневик “Номер один”