Надання грошової допомоги переселенцям. Такий пілотний проект планують реалізувати у Тернополі Представництво Норвезької ради у справах біженців (NRC) у партнерстві із Благодійною організацією “БФ “Стабілізейшен Суппорт Сервісез”.

З цією метою Тернопіль відвідали представники Норвезької ради у справах біженців в Україні.

У ході візиту гості обговорили імплементацію пілотного проекту з представниками Тернопільської міської ради, відвідали місця прибуття та реєстрації переселенців, Гуманітарний штаб, а також один з тимчасових прихистків, розгорнутий у 14 школі.
У Тернополі побували два представники Норвезької ради у справах біженців: виконавчий директор з партнерства та політики Уле Солванг і керівник програм Екрам Нікола.

– Через посилення військових дій Росії на території України, у Тернополі розпочинає свою діяльність Норвезька рада у справах біженців (NRC), – зазначив Уле Солванг. – Наша організація надаватиме допомогу, захищатиме права та сприятиме розв’язанню проблем внутрішньо переміщених та інших осіб, які постраждали внаслідок бойових дій.
Уле спілкувався з людьми, цікавився, з якими проблемами стикаються переселенці, запитував, звідки вони прибули, про їхні потреби, щоб окреслити межі та напрямки підтримки.

Екрам була націлена зрозуміти, як працює на практиці запропонований механізм надання гуманітраної допомоги переселенцям в Україні в напрямку забезпечення їхніх потреб, пошуку тимчасового прихистку, і намагалася з’ясувати, яким чином та чи інша програма може знайти місце для подальшої реалізації.

– Норвезька рада у справах біженців імплементує свою діяльність у чотирьох напрямках, – розповіла Екрам Нікола. – Це інформування, консультування та правова допомога, житло та непродовольча допомога, вода, санітарія та гігієна, життєзабезпечення та продовольча безпека.

Представники вивчають, які алгоритми міста́ придумали для того, щоб кооперувати з переселенцями, що можуть запропонувати, щоб приймати виклики, і в якій мірі може бути ця інтервенція забезпечена з позиції Представництва Норвезької ради у справах біженців в Україні.

Вісім представників з двох організацій-партнерів, які зараз працюють в Тернополі, можуть забезпечити якісне пілотування проекту, тобто на майбутнє відпрацьовуватимуть різні механізми, і одним з цих проектів є проект одноразової грошової виплати для внутрішньо переміщених осіб. Попередньо планується охопити близько 1200 сімей.
Критерії щодо того, кому будуть надавати допомогу, наразі визначаються.

Представники Норвезької ради наразі моніторять ситуацію, поки розробляється проект, щоб допомагати тим хто цього найбільше потребує.