Настав час підбити підсумки тріумфального виступу українських спортсменів на Паралімпіаді-2022 у Пекіні. Отож, на цьому престижному спортивному форумі планетарного масштабу Україну представляли 29 атлетів – 20 спортсменів-паралімпійців та 9 спортсменів-гайдів.

Змагалися українці у двох видах спорту – біатлоні та лижних перегонах. «Напередодні Паралімпійських ігор наша команда виборола 19 ліцензій. І одну ліцензію нам дали як «білу картку» наймолодшому спортсмену Серафиму Драгуну», – повідомила перед початком змагань керівниця пресслужби Національного комітету спорту інвалідів України Наталія Гарач.

У складі збірної України на Паралімпіаді-2022 було шість дебютантів та 14 атлетів, що уже мають досвід виступу на Паралімпійських іграх. Найбільш досвідченим у команді був Віталій Лук’яненко – він дебютував на Паралімпіаді ще у 1998 році, а загалом в паралімпійському спорті понад 25 років. До речі, у цих, сьомих у своїй кар’єрі Паралімпійських іграх, харків’янин Віталій Лук’яненко здобув два «золота» і одне «срібло».

А загалом виступ української збірної був просто блискучим. Ще ніколи на її рахунку не було такої кількості медалей – 29 нагород!, серед яких 11 золотих, 10 срібних, 8 бронзових. Для порівняння – на Паралімпіаді-2018 Україна завоювала 22 медалі – 7 золотих, 7 срібних та 8 бронзових. Відтак, у Пекіні із 29-ма медалями наші спортсмени посіли друге місце у загальнокомандному заліку та за загальною кількістю здобутих нагород.

Окремо треба відзначити виступи нашого земляка, заслуженого майстра спорту України, тернополянина, студента факультету фізичного виховання ТНПУ Тараса Радя, який змагався серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату (клас сидячі) і здобув на ХІІІ зимових Паралімпійських іграх три нагороди – дві срібних і одну бронзову медалі.

Отож, перше «срібло» Тарас завоював у перший день змагань і це було у біатлоні на дистанції 6 км. Наступна нагорода, цього разу бронзового гатунку, була у спортсмена в паралімпійському біатлоні (середня дистанція 10 км сидячи). Додамо, що золото в дисципліні виборов представник Китаю Лю Ментао, а срібло – у німця Мартіна Флейга.

Третю свою паралімпійську медаль Тарас Радь здобув за друге місце в індивідуальній гонці на дистанції 12,5 км у класі сидячі (LW12), – «срібло»!

Щиро вітаємо Тараса Радя і бажаємо йому подальших спортивних здобутків та перемог і миру та перемоги нашій Україні. Тим більше, що у Пекіні кожну свою перемогу українські паралімпійці присвячували рідному народові, Україні та закликали світ закрити небо над Україною!

Підготовлено за матеріалами Національного Паралімпійського комітету України

Фото із сайту НОК України

Від admin2