Міський голова Тернополя у своєму відеозверненні закликав тернополян дотримуватися протиепідемічних заходів безпеки на фоні різкого зростання кількості хворих на коронавірусну хворобу у Тернопільській області та Тернополі зокрема, що загрожує потраплянням міста у “червону зону”, – пише «Терноград».

“У ці дні різко зростає кількість хворих на коронавірусну хворобу. У Тернополі виявляють 240 нових випадків протягом доби. Це критична кількість. Невпинно зростає кількість пацієнтів, які потребують госпіталізації. Новий штам коронавірусу поширюється дуже швидко і є надзвичайно заразним. Я звертаюся до всіх тернополян та гостей міста. Пандемія нікуди не ділася. Ситуація з кількістю хворих різко погіршується. Я прошу Вас не легковажити своїм здоров’ям. Щоб Тернопіль не опинився у “червоній зоні”, а Ви на лікарняному ліжку. Обов’язково дотримуйтеся елементарних правил безпеки. Ці правила можуть врятувати Ваше життя і життя Ваших рідних. Одягайте маску. Мийте або дезінфікуйте руки. Намагайтеся не відвідувати місць, де є великі скупчення людей. Подбайте про своїх рідних”, – сказав Сергій Надал.

Міський голова також закликав підприємців дотримуватися заходів безпеки.

“Якщо кількість хворих й надалі різко зростатиме, оперативний штаб посилюватиме карантинні заходи. Тому прошу усіх підприємців, роботодавців — будь-ласка, забезпечте дотримання санітарних заходів на Вашому підприємстві, офісі, ресторані чи магазині”, – сказав Сергій Надал.

Що кажуть лікарі?

Лікарі також б’ють на сполох. Зокрема, заступник генерального директора з досліджень біологічних факторів, лікар епідеміолог, керівник “Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ” навів статистику зростання захворюваності після свят.

“Маємо різке зростання захворюваності. Порівняно з попереднім тижнем, захворюваність зросла у 2,2 рази. Зростає захворюваність серед дітей, а також серед медиків і вчителів”, – повідомив Володимир Паничев в ефірі “Файного міста”. Також медик зазначив, що епідемія коронавірусу накладається на традиційну для зимової пори епідемію грипу.

“Ситуація з ковідом накладається на грип та інші гострі респіраторні захворювання. Ми увійшли у сезонну епідемію. На 25 % перевищуємо епідемію низької інтенсивності”, – зауважив Володимир Паничев.

Лікар-епідеміолог також закликав вакцинуватися від коронавірусу тих, хто ще не пройшов вакцинації та навів статистику, яка переконує, — невакциновані хворіють важче і мають більші загрози для життя.

На сьогодні у Тернопільській області тільки третина пройшла повний курс вакцинації. 66 % не завершили вакцинації.

Кількість хворих серед невакцинованих у 6 разів вища, ніж серед вакцинованих. Так само, летальність серед невакцинованих у 5,6 разів вища, ніж серед вакцинованих. Натомість, лише 7 % вакцинованих, згідно статистики, мають ускладнення і потрапляють до лікарень.

За окремими показниками Тернопільщина вже знаходиться у “помаранчевій зоні”.

Разом із тим, сусідні області вже мають гіршу ситуацію. Зокрема, до “червоної зони” потрапила Івано-Франківська область, на межі — Львівська.

Лікарі закликають тернополян вакцинуватися, дотримуватися заходів епідбезпеки, утриматися від участі у заходах, де є великі скупчення людей, дотримуватися маскового режиму.

Що буде далі?

Міський голова Тернополя Сергій Надал зазначив, що місто вживає всіх заходів, щоб не потрапити у “червону зону”, але багато залежить від самих тернополян.

“Зростання захворюваності було очікуваним. Лікарі попереджали. Були свята. Багато людей приїхало до Тернополя. Сьогодні за всіма показниками ми у “помаранчевій зоні”. Нам би дуже хотілося уникнути потрапляння до “червоної зони”. Однак багато залежить від самих тернополян, дотримання протиепідемічних заходів безпеки”, – повідомив Сергій Надал в ефірі “УХ-радіо”.

У понеділок відбулось засідання штабу і комісії з надзвичайних ситуацій. Там ухвалені рішення щодо можливих обмежень. Однак, за словами Сергія Надала, не введені нові обмеження для транспорту, враховуючи низьку температуру повітря.

“Ніхто не хоче, щоб люди мерзли, але я прошу дотримуватися обмежень, які діють сьогодні. Це кількість місць, дистанція, масковий режим”,  – зазначив Сергій Надал.

За свідченням лікарів, додатковий захист може дати так звана “третя” бустерна доза вакцини від коронавірусу. Міський голова Тернополя зазначив, що у Тернополі вже є можливість отримати бустерну вакцинацію.

“У Тернополі розпочато вакцинацію так званою бустерною дозою вакцини. Кожен бажаючий, хто має перші дві дози, може отримати цю вакцину. Лікарі рекомендують проводити бустерне щеплення через 6-9 місяців після дати попередньої вакцинації. МОЗ зазначає, що бустерна доза є безпечною і посилює імунітет людей. Для бустерної вакцинації рекомендується лише дві вакцини. Це препарати “Пфайзер” та “Модерна”. Вакцини доступні у Тернополі”, – повідомив Сергій Надал.

На сьогодні у Тернополі першу дозу вакцини отримали 52 % тернополян. Більше 47 % – отримали другу дозу вакцини. Активно розпочалася кампанія вакцинації бустерною дозою. Також є можливість вакцинувати дітей віком від 12 років. Пропозиція актуальна, зважаючи на різке зростання кількості хворих серед дітей. В середньому — кількість госпіталізацій дітей зросла у 2,5 рази порівняно з попередньою хвилею пандемії.

 

Від admin2