Торік суб’єкти господарювання Тернопільщини сплатили до державного бюджету 29,1 млн грн акцизного податку. Як зазначив в. о. начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Сергій Бабій, сплата перевищила очікувані надходження на 10 відсотків. Відтак додатково скарбниця країни отримала 2,6 млн гривень. Порівняно ж з 2020 роком приріст платежу склав 13,3 млн гривень.

«Найбільше сплатили акцизного податку з виробництва пива – 17,2 млн гривень. Ще 11,9 млн грн – із виробництва горілчаної продукції», – деталізував він.
На території області минулоріч провадили діяльність 13 підприємств, які є виробниками підакцизної продукції та сплачують «акциз» до держбюджету.

Територіальні громади краю за січень-грудень 2021 року отримали 128,3 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, що на 22,9 млн грн більше, ніж очікувалося, та на 21,7 млн грн більше, ніж позаторік. При цьому 42 відсотки платежу надійшло від реалізації тютюнових виробів, а це 53,5 млн гривень. Ще 48,8 млн грн отримали від продажу алкогольних напоїв, а 26 млн грн – пива.

«Хотів би наголосити, що фактично кожен споживач легальної підакцизної продукції вносить свою частку у розвиток територіальних громад. Адже 5 відсотків від реалізованого алкоголю, тютюну та пива отримують місцеві бюджети», – констатував податківець.