9 листопада 2021 року, у День української писемності та мови, з 10.00 до 11.00, відбудеться трансляція ХХІ Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Традиційно до участі у флешмобі запрошують усіх, хто бажає перевірити свою грамотність. Цьогоріч радіодиктант прочитає письменник Юрій Андрухович, який також є його автором.

Науковою консультанткою проєкту вдруге буде професорка кафедри української мови Києво-Могилянської академії і провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України Лариса Масенко.

Радіодиктант транслюватимуть наживо «Українське радіо», радіо «Культура», телеканал «UA: Перший» та інші платформи Суспільного мовлення, регіональні філії; в інтернеті – ютуб-канал та фейсбук-сторінки Суспільного мовлення.

Відомі українці також братимуть участь у написанні диктанту національної єдності. Для цієї мети спеціально був облаштований читальний зал Національної бібліотеки імені Вернадського та приміщення радіохабу Академії суспільного мовлення.

Спочатку всіх учасників ознайомлять з правилами проведення диктанту, а вже потім прочитають його. Тобто, фактично, Юрій Андрухович почне читати о 10:30.

Роботи будуть прийматися онлайн та оффлайн протягом доби. Паперового листа з диктантом потрібно надсилати за адресою: м. Київ, 01001, вул. Хрещатик, 26. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада 2021 року. Фото чи скан своєї роботи можна надіслати на електронну скриньку rd@ukr.radio

Текст диктанту буде оприлюднено на сайті Українського радіо 11 листопада 2021 року.

Роботи, відправлені після того, як текст диктанту опублікують на сайті, не приймаються.

Перевіряти диктанти українців будуть члени спеціальної комісії. Організатори кажуть, що ті люди, які напишуть текст без помилок, отримають подарунки. Результат оголосять протягом 1-2 двох місяців – все залежить від кількості робіт.

Нагадаємо, що радіодиктант національної єдності – щорічна подія, яку ініціювало і проводить Українське радіо до Дня української писемності та мови. Перший радіодиктант відбувся у 2000 році. На сьогодні дана подія стала наймасштабнішим регулярним флешмобом з популяризації української мови та грамотності.

Підготовлено за матеріалами Інтернет-видань

Фото з мережі Інтернет

 

Від admin2