Послуги лікарів первинки стають усе популярнішими серед пацієнтів. За останні три місяці основними причинами звернень є отримання вакцини, кашель, потреба у профілактиці певних захворювань та адміністративні процедури.

У Тернопільській області працює 717 лікарів первинної допомоги: це сімейні лікарі, терапевти та педіатри. Із них 23 мають свою приватну практику. Загалом більше 900 тисяч жителів Тернопільської області вже обрали свого лікаря та уклали з ним декларацію. З лікарями-ФОП декларацію уклали понад 16,4 тисяч пацієнтів. У приватних центрах сімейного лікаря, терапевта та педіатра обрали понад 10 тисяч жителів області. Всі послуги приватників, які мають договір з НСЗУ, безоплатні для пацієнта.

Перелік безоплатних послуг, які надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри чітко визначений і включає: консультації з метою профілактики та контролю основних захворювань, базові дослідження та аналізи, вакцинацію згідно календаря щеплень, створення електронних рецептів на “Доступні ліки”, інсулін та електронних направлень на проведення досліджень чи лікування та ін.