З метою надання інформаційних роз’яснень особам передпенсійного віку спеціалісти Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області проводять заняття в «Школі майбутнього пенсіонера». Ці зустрічі надають змогу громадянам, які невдовзі мають стати пенсіонерами підготувати всі необхідні документи та отримати кваліфіковані відповіді на різні запитання.
Чергові зустрічі фахівці Фонду провели для жителів міст Бережани та Монастириської.

Досить часто бувають випадки, коли трудова книжка заповнена неналежним чином, відсутні печатки організацій або вони не чіткі, містяться помилки в написанні імені, прізвища, по батькові чи даті народження, або ж наявні виправлення. Тому організатори заходу наголосили присутнім на можливості завчасного звернення з документами необхідними для призначення пенсії з метою проведення їх правової оцінки, отримання допомоги від фахівців Фонду щодо витребування додаткових документів до настання необхідного пенсійного віку.
Також присутнім акцентували увагу на важливості набуття страхового стажу, що є головною запорукою отримання права на пенсію. Обговорення такої актуальної теми як офіційне працевлаштування та сплата страхових внесків є дуже важливим питанням для осіб передпенсійного віку. Адже саме лише досягнення пенсійного віку не дає права на призначення цієї виплати без належного страхового стажу. Так при досягненні пенсійного віку у 2021 році необхідно мати щонайменше 28 років стажу та ця вимога щороку збільшується і становитиме 35 – у 2028 році. Саме тому спеціалісти Головного управління наголошували на важливості легальної зайнятості протягом усієї своєї трудової діяльності, а якщо ж стажу все таки не вистачає, то повідомили про можливість «докупити» його уклавши договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Особам, які проводили підприємницьку діяльність на спрощеній системі оподаткування – розповіли про можливість доплати до мінімального страхового внеску за попередні періоди, щоб ці місяці зарахувалися до стажу в повному обсязі.

Акцентували увагу також на величині заробітної плати з якої сплачені внески, бо саме від неї напряму залежатиме розмір майбутньої пенсії.
Разом з тим, працівники сервісних центрів повідомили про переваги електронної послуги від Пенсійного фонду України «Е-пенсія», що дозволяє особі призначити пенсію при настанні пенсійного віку автоматично, без особистого звернення.