Із першого листопада 2021 року в Тернопільській області розпочинається осінньо-зимова заборона на лов водних біоресурсів у зимувальних ямах. Триватиме вона до початку нерестової заборони 2022 року.

З настанням холодів у водоймах відбуваються зміни, які впливають на поведінку водних біоресурсів. Риби різко втрачають активність, майже повністю не мають бажання споживати їжу. У них сповільнюється процес росту та реакція на подразники, знижується частота серцевих скорочень. У цей час риба дуже чутлива, тому вона збирається в зграї та ховається у зимувальні ями.

З метою збереження водних біоресурсів у зимовий період Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Тернопільській області видало відповідний наказ, де зазначено терміни та перелік основних місць зимівлі біоресурсів у водних об’єктах Тернопільської області. Крім того, створено карту заборонених ділянок для вилову риб, яка включає зимувальні ями.

Тернопільський рибоохоронний патруль нагадує, що риболовля у заборонений період дозволена на ділянках для любительського рибальства поза межами зимувальних ям.

При цьому любительський лов риби дозволяється зимовими вудками з блешнею вертикального блешніння з гачком не більше №10, мормишкою, наживною і живцевою снастями. Загальна кількість гачків на водоймах загального користування не повинна перевищувати п’яти на рибалку, а на водоймах, де ввели платне рибальство, – не більше десяти на одну особу.

За недотримання зазначених норм передбачена адміністративна відповідальність – штраф від 34-х до 680 грн. Крім штрафу за незаконний вилов, нараховуються збитки за кожну виловлену рибину. Наприклад: судак – 3587 грн., сом — 5117 грн., щука — 3468 грн., сазан (короп) — 3706 грн., білий амур —3553 грн., білизна (жерех) — 1649 грн., лящ — 1649 грн., лин — 1598 грн., плітка — 1564 грн., краснопірка — 1564 грн., плоскирка — 1564 грн., карась – 1581 грн. тощо.

Джерело: Тижневик “Номер один”