З нагоди Дня захисників та захисниць України в Тернопільській обласній бібліотеці для дітей провели заходи для різних вікових категорій читачів.
У козацьких розвагах під назвою«Ми маленькі козачата – славних козаків внучата»взяли участь діти молодшого шкільного віку. Захід розпочався історичною довідкою про зародження козацтва та віру славних вояків у покровительство Богородиці.

Із побутом та веселими звичаями волелюбних пращурів дітлахи ознайомились під час козацьких розваг. Це були перегони у мішках, змагання кашоварів, саджання городини та інші цікаві випробування на спритність та кмітливість.
Читачі-старшокласники та усі охочі тернополяни мали змогу пройти історичний екскурс під супроводом особливого «гіда» – Ігора Олещука.  У свої 15 він став наймолодшим в’язнем сталінського режиму, пройшов найсуворіші  виправи концентраційних таборів, не раз заглядав у вічі смерті, але не втратив віри у незалежність і щасливе майбутнє України.
Пан Ігор поділився з учасниками заходу власними спогадами та історичними фактами про діяльність патріотичних організацій, трагічну долю, але незламну державницьку позицію ватажків та учасників визвольної боротьби, яку українці розгорнули одразу проти декількох окупаційних сил.
За його словами, найбільш жорстокими та підступними були переслідування з боку радянського режиму, адже  окрім територіального та фізичного гніту, тоталітарна Росія намагалась викорінити усякий прояв національної ідентичності українців, робила це жорстоко і цинічно.
На завершення Ігор Олещук побажав юним учасникам заходу берегти і відстоювати незалежність України, здобуту важкою наполегливою працею і великими жертвами попередніх поколінь патріотів.
Уляна Пилипчук, редакторка Тернопільської обласної бібліотеки для дітей