Муніципальний Галицький камерний оркестр відкриває ХХХ ювілейний концертний сезон програмою української сучасної музики. Відбудеться концерт 3 жовтня 2021 року в Українському домі «Перемога». Особливість цієї програми полягає в тому, що  звучатимуть у ній твори унікальних композиторів, які у своїй творчості стикнулись з нерозумінням, а часто і неприйняттям «системою». Саме це робить її непередбачувано цілісною і неймовірно зримою, оскільки кожен твір сповнений особистісних і дуже глибоких емоцій, які, передані музикою, торкаються душі і тих, хто її слухає, і хто виконує.

Як пояснив художній керівник і диригент колективу, народний артист України Василь Феленчак, насамперед, це «Варіації на українські теми» Василя Барвінського, оригінали нот яких свого часу навіть було знищено за наказом тодішньої влади. Невизнаною і маловідомою є неймовірна за глибиною «Елегія» Євгена Станковича, у якій засобами музики відображено нелегкий шлях українського народу.

А «Сюїту» Володимира Івасюка взагалі можна назвати внутрішнім протестом композитора проти існуючого на той час режиму та оточуючого середовища митця. Відкриттям для багатьох стане «Мелодія» Володимира Івасюка – надзвичайно драматизована та відверта, глибока та зворушлива. До речі, в Тернополі цей твір звучатиме вперше.

Про зовсім нові віхи та емоції сучасної української історії розповість «Постлюдія пам’яті» нашої землячки Мар’яни Рудакевич, присвячена Небесній Сотні.

А завершать програму твори відомого композитора Мирослава Скорика, які, однак відкривають його зовсім по-іншому, – Табулатура на українські теми кінця XVI століття – самобутня та незвична, та Перший Юнацький концерт для фортепіано з оркестром, чи то Концерт №1 – твір, сповнений емоційного підйому і романтизму. Соло на фортепіано у Концерті виконає випускниця Тернопільської музичної школи №1 імені Василя Барвінського Антоніна Журак.

Квитки можна придбати у касі Українського дому (телефоном каси 0352-52-15-00), довідки та попереднє замовлення квитків за телефонами 050-581-97-98, 096-320-00-73.

Концерт відбудеться із дотриманням усіх карантинних вимог. Живий звук.

 

Від admin2