У своєму вітальному слові з нагоди Дня міста міський голова Сергій Надал назвав Тернопіль “містом життя”.  «Тернопіль – місто життя. Тут найкомфортніші прогулянки набережною. Тут, в самому його серці, – тихе плесо озера. Теплохід, про який пам’ятаємо з дитинства і куди ми приводимо своїх дітей. Ми зустрічаємо наших гостей, і їх захоплюють чистота наших вулиць, затишні кав’ярні, парки, сквери і фонтани. Тут ми знаходимо натхнення і перепочинок перед новими звершеннями», – сказав Сергій Надал.

Мер також назвав головну цінність нашого міста, – його люди. «Найбільша гордість нашого міста – це тернополяни, – щирі, працьовиті і справжні патріоти. Разом ми творимо образ сучасного європейського міста, європейської України», – зауважив Сергій Надал.

І це справді так. За останні роки Тернопіль зазнав великих змін, за якими стоять самі тернополяни. Тут реалізовуються великі інфраструктурні проєкти, які раніше здавалися фантастичними.

Цьогорічне святкування Дня міста 28 серпня пройшло по-домашньому. Кожна подія, що відбувалася на вулицях міста, підкреслювала якийсь із напрямків його життя та розвитку.

Так, 27 серпня, у Тернополі презентували дитячу книгу «У міста є я» Ірини Озимюк. Діти зустрілися з міським головою. І, головне, це не була протокольна, формальна зустріч. Це було щире спілкування з маленькими тернополянами, які мають свої ідеї та мрії. Такі зустрічі давно є нормальною практикою у Європі, однак в Україні просте і веселе проведення часу керівника міста з дітьми поки рідкість. Хоча саме на заходах такого плану формується у маленьких громадян розуміння того, як живуть громада та країна. Виховується почуття відповідальності за довколишній світ.

Вже традиційно під час святкувань відбувся етап чемпіонату світу з водно-моторного спорту «HYDRO GP Ternopil». Також пройшли міські змагання з вітрильного спорту. І це є ознакою розивтку одного з напрямків майбутнього розвитку Тернополя. Цього року на завершальному етапі будівництво Водної арени «Тернопіль». Наше місто поступово перетворюється на міжнародний спортивний центр з усіма перевагами цього статусу, серед яких супутній розвиток місцевої економіки, створення нових робочих місць, збільшення можливостей для самореалізації.

Відбулось також багато заходів, пов’язаних із любительським спортом, зокрема, чемпіонат міста з катання на роликових ковзанах, всеукраїнські змагання з басктеболу 3х3, турнір з греко-римської боротьби і багато інших. Коли відвідуєш такі події, розумієш, що спортивні майданчики, яких стало в рази більше за останні роки у місті, мають свою користь.

Як завжди святкування було багатим на культурно-мистецькі імпрези. У парку імені Тараса Шевченка, поблизу центрального фонтану, пройшов міжнародний фестиваль гончарів «Не святі горшки ліплять». Просто неба презентували унікальну виставку художника Євгена Удіна «Тернопіль – місто, що надихає». Колекція творчих робіт автора, які були представлені на вернісажі, розповідала, як із роками змінювалось наше місто. Було також чимало інших культурних подій. Відбулися виставки відомого тернопільського художника Богдана Ткачика. Порадував своїм виступом Муніципальний Галицький камерний оркестр із програмою «Тобі, Тернопіль». У святковому концерті взяли участь гурти «Хвилі», «Мотор’ролла», «Мазепа», «Hanky_X_Dory». Тернополяни побачили виступи різноманітних театральних та мистецьких гуртів. Серед них були гості, але більше місцевих. Такі заходи, які цього року стали особливо велелюдними, свідчать, що «Тернопіль – культурний центр», – не просто слова, а наш здобуток завдяки талановитим тернополянам.

Традиційно Тернопіль вшанував полеглих захисників України. Зокрема, у День пам’яті біля Меморіалу пошани захисників України, полеглих у російсько-українській війні, що на Алеї Героїв на Микулинецькому кладовищі, хвилиною мовчання і поминальною панахидою вшанували загиблих Героїв. Разом із їх родинами, військовослужбовцями, священнослужителями, волонтерами та небайдужими жителями міста взяв участь у мітингу-реквіємі і поклав квіти до могил загиблих бійців міський голова Сергій Надал. Повага і шана до героїв України, здатність до самопожертви заради захисту – одна з рис характеру тернополян. Попередні покоління творили Незалежність, а нинішні молоді люди її захищають. І це також Тернопіль.

У підсумку, післ святкувань Дня міста залишилося відчуття домашнього свята, де головними дійовими особами були тернополяни – члени великої родини. Бо саме вони стоять за розвитком нашого міста. І є переконання, що ця енергія спільних дій і перетворює Тернопіль у місто життя.

Від admin2