Фестиваль урожаю та мистецтв «Фест Господар», приурочений 30-річчю Дня Незалежності України, відбудеться 22 серпня у селі Денисів Купчинецької територіальної громади. Денисів обрали для проведення цього святкового дійства невипадково, адже село має славне історичне минуле. Понад сто років тому патріотичну пісню «Ще не вмерла Україна», яка згодом стала національним гімном, уперше виконав чоловічий хор під керівництвом місцевого пароха, відомого на всю Галичину культурно-громадського діяча, патріота отця Йосипа Вітошинського.

Як розповідає директор Денисівського краєзнавчого музею Богдан Савак, свій перший хор, після висвячення 1864 року, отець Йосип Вітошинський організував у Зарваниці і управляв ним упродовж 1864-1867 років. Та найвищих висот у культурно-громадській діяльності отець досягнув у селі Денисові (нині – Купчинецька громада).

Відомо, що 1868 року у Львові було закладено читальню «Просвіта». А другими після Львова, зусиллями отця Йосипа Вітошинського, «Просвіту» організували у себе саме денисівці (1870 рік), а також перший чоловічий селянський хор, який поступово переріс у мішаний. Хор цей співав із нот, а диригентом його був отець Вітошинський. Демонстрував колектив своє пісенне мистецтво переважно у великих містах Західної України.

На концерті у Львові віденські знавці співу підозрювали, що в хорі беруть участь оперні артисти, одягнені у селянський одяг. Тодішня преса писала: «Денисівські драбинясті вози із співаками, одягненими в сіраки, вітали Відень, Варшава і Прага». Не помилився сучасник, бо справді про славу хору писала майже вся західноєвропейська преса.

Отож, твір «Ще не вмерла Україна» вперше заспівав хор отця Йосипа Вітошинського у селі Денисові, а вже згодом його виконували цим же колективом на масових заходах в інших населених пунктах Галичини.

Відтак, під час фестивалю «Фест Господар», на який у село Денисів 22 серпня запрошує компанія «Агропродсервіс», буде відтворено цю знаменну для всієї Тернопільщини подію: великий зведений хор із наших краян виконає Гімн України!

 

Від admin2