У Тернополі активно впроваджується другий етап спільного проєкту Тернопільської міської ради та Північної екологічної фінансової корпорації (Nordic Environment Finance Corporation – NEFCO) «Реконструкція системи зовнішнього освітлення міста Тернопіль «Світло без ртуті», що зробить наше місто енергоощаднішим та екологічнішим, – пише «TeNews».

У рамках проєкту вже проведено заміну майже 1800 ртутних ламп на сучасні та екологічно-безпечні світлодіодні світильники, модернізовано освітлення більш ніж на півсотні вулиць. В рамках другого етапу працівники комунальних підприємств замінять кабелі та освітлення ще на 24 вулицях.

«Цей проєкт про енергоощадність та екологію, – розповідає міський голова Тернополя Сергій Надал. – Впроваджені заходи дозволять знизити витрати на освітлення міста, що зараз важливо, зважаючи на регулярне підвищення тарифів на електроенергію. Крім того, нові світлодіодні світильники є набагато безпечнішою альтернативою старим ртутним. Переконаний, наше місто стане ще більш затишним».

Проєкт реалізовується спільно з NEFCO, організацією відомою своїми жорсткими екологічними стандартами. В ході його реалізації додатково було встановлено 51 нову опору освітлення, замінено 49,5 км дротів, що самоутримуються, та встановлено три шафи управління.

Світлодіодний світильник дозволяє економити щонайменше на третину більше електроенергії, порівняно з традиційними ртутними лампами, і є безпечнішим для довкілля. Сучасні лампи мають набагато краще розсіювання світла, ресурс від 50 000 годин роботи. В рік LED-світильник в середньому світить 3500 годин, а це мінімум 14 років роботи. Щороку економія спожитої електроенергії складатиме більше, ніж 500 тисяч кВт електроенергії, або більше 2 млн грн.

Додамо, що Тернопіль належить до лідерів енергоефективних міст і в минулому році здобув перемогу номінації «Найкраще енергоефективне місто» під час Міжнародного форуму «Kyiv Smart City Forum 2020». Завдяки модернізації житлово-комунального господарства міста, на сьогодні комунальні підприємства споживають на 40 % менше електроенергії, ніж це було ще кілька років тому.

Від admin2