Авторка проєкту і засновниця магазину  «BLAGOдать» Яна Шкуратова каже, що основна мета крамниці — зберегти чистим довкілля через збір речей, які не потрібні власнику, проте можуть бути корисними для когось іншого.

— Ще одна мета нашого підприємства — генерація коштів для інших соціально-корисних громаді проєктів. Від прибутку 40% наразі ми спрямовуємо на підтримку знайомого багатьом тернополянам проєкту «ОдежиНА», — розповідає Яна Шкуратова. — Тобто ми приймаємо речі від населення і підприємців. На продаж в цьому магазині ми виставляємо 15 – 20% з усіх речей, а решту — роздаємо протебуючим — багатодітним сім’ям, малозабезпеченим, людям з інвалідністю та пенсіонерам.

Магазин працюватиме з 10 години ранку до 19 вечора без перерви та вихідних. Головна особливість крамниці в тому, що тут тернополяни можуть придбати не лише речі, які віддали небайдужі містяни, а й авторські аксесуари, виготовлені людьми з соціально-вразливих категорій населення.

— В нас є чудові екоторби від молоді з ментальною інвалідністю, цікаві авторські сумочки та прикраси від багатодітних мам, вишиті вироби від дівчат-переселенок. Ми створили майданчик для людей вразливих категорій, які виготовляють щось своїми руками, але не мають де це продати та кому показати. Тож відтепер будемо реалізовувати їхні вироби у нашому магазині, — говорить авторка проєкту Яна Шкуратова.

Переселенка Оксана Ліхтіна створює вишитий одяг, а вже готові речі перетворює на ексклюзив. ЇЇ роботи відтепер містяни можуть зустріти у «BLAGOдать».

— Був період після переселення, коли було дуже важко тому, що ти, практично, починаєш з нуля. Прийшлося підлаштовуватися і опановувати нові навички. Будучи за фахом економістом, я захистила гранд від Правління Євросоюзу і отримала вишивальну машинку. Пройшло три роки. Я навчилася кроїти, розбиратися в матеріалах та малювати дизайни, — каже майстриня. — Не скажу, що було легко, але мені дуже і дуже подобається. Раніше я наймалася в ательє, а зараз вже працюю на себе. Однак я живу в селі і люди не дуже хочуть їхати, адже це далеко. Тому така можливість співпрацювати є чудовою для майстринь, адже дає можливість продавати свої роботи.

Практично все, що можна побачити у крамниці, — від полиць до меблів та навіть декору, було зроблено волонтерами, майстринями та працівницями підприємства власноруч. Для цього їм знадобилося два місяці та старі речі, яким в процесі роботи дали друге життя, розповідає Оксана Ліхтіна.

Джерело: Сорока