Резонансна справа: на Тернопіллі 21-річна студентка ТНЕУ Мар’яна Якимчук отримала травми, несумісні з життям та померла під колесами іномарки ще до приїзду «швидкої». А її вбивця — на волі.

Трагедія сталася ще 6 січня 2018 р. у Борщеві. Дівчина загинула на очах у свого батька, коли вийшла із рейсового автобуса та переходила дорогу на пішохідному переході. На швидкості у неї влетіло авто, від удару дівчину підкинуло вгору, смерть була раптовою.

Згорьовані батьки ж досі оббивають пороги усіх інстанцій, адже кривднику їхньої дочки вдалося без зусиль втекти від відбування покарання закордон. Хто винен в тому, що винуватець смертельної ДТП залишив країну і чи оголосили його в міжнародний розшук, пояснили у поліції та прокуратурі.

Водій, тоді 28-річний Андрій Галяс, стверджував, що їхав зі швидкістю близько 90 км/годину, а от тато загиблої говорив інакше. Подію внесли в ЄРДР за ч. 2 статті 286 Кримінального кодексу. У Борщівському райсуді водія засудили до 7 років позбавлення волі. Апеляційний залишив вирок Борщівського райсуду в силі.

Три роки ми судились зі вбивцею нашої дитини, а він викручувався, як міг. То визнавав вину, то не визнавав. То казав, мовляв, у нього все схвалено. Він жодного разу не попросив пробачення, не розкаявся у тому, що вбив нашу дитину, — каже журналістам видання «20 хвилин» мама Мар’яни.

17 червня 2020 р. Борщівський суд оголосив йому вирок – 7 років тюрми. Тоді обвинувачений подав апеляцію. В судовому засіданні чоловік заявив, що вину визнає частково, адже його дії носили необережний характер. В подальшому, даючи покази суду, заявив, що вину в інкримінованому йому злочинному діянні не визнає повністю. Пригадав, що їхав із двома пасажирами зі сторони м. Борщів у напрямку с. Кривче, та поблизу с. Сапогів Борщівського району помітив на узбіччі з правої сторони двох пішоходів. Коли один з них, як в подальшому довідався саме потерпіла, почала рух через дорогу, зробивши один крок по такій, подав звуковий сигнал, почав маневр гальмуваня та дещо змінив напрямок руху вліво. Оскільки з правої сторони знаходився інший пішохід, а прямо не рухався, адже  потерпіла пришвидшила свій рух та почала бігти, і, продовжуючи рух прямо, не встиг би перед нею загальмувати. В цей момент спрацювала антиблокувальна система (так звана АБС – прим авт), колеса заблокувало, автомобіль почало заносити. Сталося зіткнення з пішоходом, автомобіль понесло вперед та розвернуло. Тоді він підійшов до потерпілої, викликав швидку та поліцію.

Батько ж загиблої студентки у суді стверджував, що помітив, як донька переходить дорогу, вже дійшла майже до середини, а з боку Борщева мчить авто. Водій різко міняє напрямок руху — авто наїжджає на дівчину. Від удару її тіло підкинуло вгору… Що було далі, батько майже не пам’ятає через шок. Але вважає, що саме з вини обвинуваченого, який з незрозумілих причин змінив напрямок руху, настала смерть його дочки. Батько у суді говорив, що пробачення у них з матір’ю ніхто не просив, збитків не відшкодовували. Один раз Андрій зі своєю матір’ю приїжджав на могилу до Мар’яни…

17 березня 2021 р. була ухвала в апеляції, якою вирок першої інстанції лишили без змін. В зал суду Андрій прийшов сам, адже був «під заставою». Таку міру запобіжного заходу обрали чоловікові, визначивши розмір застави – 76 тис. грн.

Він – чи хтось за нього – потрібну суму вніс. І перебував на волі в час судових слухань.   Там, в апеляції, ми почули – ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення і може бути оскаржена до Верховного суду, — пригадує Галина Якимчук. — В цей момент, доки ми з чоловіком дійшли до тями, Андрій Галяс розвернувся і вийшов із зали суду. Через дві години перетнув польський кордон за своїм прізвищем – без жодних проблем.

Хто винен, що засуджений утік? У Андрія, за словами матері загиблої дівчини, і мама, і дружина з дитиною проживають за кордоном. У сусідній Польщі. Якщо він втік за кордон, не ховаючись, то мав би мати закордонний паспорт, припускає пані Галина. Але ж він мав би його здати органам слідства! Як отримав його назад? Як перетнув кордон? Хто купив квиток? Хто вигадав схему, яка дала йому можливість просто утекти? І хто винен, що чоловік, вина якого була доведена як досудовим слідством, так і судами обох інстанцій, спокійно залишив країну — цих питань у батьків Мар’яни дуже багато. І, на жаль, жодної відповіді.

За словами правозахисників, шанс утекти підсудному дало… недосконале законодавство. Адже після ухвали апеляційної інстанції є три дні, аби документи передали органам поліції. А ті, у свою чергу, доправили засудженого до місць відбування покарання. Ймовірно, чоловік мав «карту поляка», тож в такому випадку, щоб поїхати до Польщі йому не потрібен закордонний паспорт. Інший варіант – він, можливо, мав два закордонних паспорта, що не заборонено законом. Або скористався ID карткою.

Під час досудового розслідування винуватцю ДТП був обраний захід у виді цілодобового домашнього арешту, який суд за скаргою сторони захисту замінив згодом на нічний арешт, — повідомила речниця Тернопільської обласної прокуратури Леся Гурецька. — Прокурор з метою забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного звернувся про продовження запобіжного заходу у виді домашнього арешту, проте судом було відмовлено у задоволенні цього клопотання і застосовано більш м’який запобіжний захід, що запропонувала сторона захисту, а саме – заставу у 76 040 грн.

Вказаний запобіжний захід був застосований до особи упродовж усього судового та апеляційного розгляду, а це впродовж півтора року.

— Підстав, передбачених КПК України для зміни на суворіший запобіжний захід не було, оскільки обвинувачений виконував процесуальні обов’язки, покладені на нього судом, — каже Леся Гурецька. — Згідно з ч.1 ст. 535 КПК України, судове рішення апеляційної інстанції звертається до виконання в органи Нацполіції не пізніше, як через 3 дні з моменту оголошення рішення. Таким чином, на той час не можна було  застосувати інший запобіжний захід, тобто взяти під варту особу, оскільки остання вже перебувала під запобіжним заходом у виді застави.

Тим часом начальник Головного управління Нацполіції в області Олександр Богомол розповів журналістам, що коли приходить вирок на виконання до поліції, людина оголошується в розшук. За такими злочинами розшук проводиться міжнародний, із залученням Інтерполу.

Крапку у цій історії ще не поставлено. Ми обов’язково повідомимо вам про нові подробиці ції резонансної справи. Слідкуйте за нашими новинами.