Кожна застрахована особа має право на компенсацію втраченого заробітку за час тимчасової втрати працездатності, догляду за хворими родичами, самоізоляції від COVID – 19, на період відпустки по вагітності та пологах.

Згідно з оперативними даними за січень-травень місяць поточного року до Тернопільського міського відділення управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області звернулося 11,125 тис. застрахованих осіб. Прийнято заяви-розрахунки від страхувальників для надання матеріального забезпечення по 14,784 тис. листках непрацездатності на суму 61,818 млн. грн. що на 18,595 млн. грн. або 43% більше за аналогічний період минулого року.

Зокрема, за травень місяць 2021 прийнято для фінансування заяви-розрахунки від страхувальників на суму понад 17,9 млн. грн., що складає 28,9% всіх витрат з початку року.
З початку року Тернопільським міським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області проведено оплату листків непрацездатності на суму 48,365 млн. грн. А саме:

– допомога по тимчасовій втраті працездатності – 45,135 млн. грн. або 73% від загальної суми фінансування.
– допомога по вагітності і пологах – 12,478 млн. грн. (25,8%)
– допомога на поховання – 114,8 тис. грн. (0,23%)
– допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності в сумі 458,912 тис. грн. або 0,97 %

Допомога на поховання в разі смерті застрахованих осіб чи членів їх сімей профінансована 114 родинам на суму 467,4 тис. грн.
Нагадуємо, що для отримання допомоги від Фонду, працівник має передати своєму роботодавцю листок непрацездатності , на підставі якого здійснюється формування заяви – розрахунку.

Дата фінансування Фондом допомоги прямо залежить від дати подання заяви – розрахунку. Після того, як кошти перераховано на рахунок страхувальника, виплата допомоги працівнику здійснюється ним у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після надходження коштів від Фонду.

Олена Самагальська