Вчора, 16 червня, бібліотека-музей «Літературне Тернопілля» в рамках Мистецького фестивалю «Ї», який розпочався в Тернополі, приймала дуже цікавих гостей. Усі вони надзвичайно різні, неординарні, творчі, натхненні, позитивні. А об’єднала їх одна важлива якість – любов до слова та прагнення і вміння ділитися своїми думками, баченнями, життєвим досвідом, викладаючи все це на папері. Ці яскраві люди – письменники, які живуть, працюють, творять на Тернопіллі. Саме їм і був присвячений перший день Мистецького фестивалю «Ї», що втілював ідею «Літературний обшир Тернопільщини».

Так, Тетяна Іваніцька  – уродженка Бучача, за фахом лікар-психотерапевт. Авторка репрезентувала книжку «Мій дідусь був польським переселенцем», у якій розповіла історію своєї родини. Щиро, безпосередньо, іноді – із тремтінням в голосі та сльозами на очах, вона описувала особисті пошуки колишнього дідусевого обійстя на його далекій малій батьківщині, відтворюючи на прикладі своєї сім’ї, сторінки історії та  її наслідки, що відобразились на долях реальних людей.

Тернопільський краєзнавець Тарас Циклиняк представив свій проєкт «Дитинство Тернополя», до якого увійшли десять книжок. Усі вони – про старий Тернопіль, яким його пам’ятали і про який розповідали їх герої – тернополяни. Саме такі історії записав та впорядкував Тарас Циклиняк. Особливо тепло автор згадував про двох своїх, так би мовити, співавторів – Ірину Максимів-Саїк та дідуся Юрка –  славновісного «Махабунду», якому присвячена однойменна книжка.

Ще одна авторка з Тернополя Ірина Мацко ділилась з присутніми своїми «Душевними рецептами», а також демонструвала інші книжки зі свого доробку, – ніжно, душевно, натхненно…

А героями останньої того дня зустрічі стало відразу троє авторів з Кременця – батько і син Сергій Синюк та Андрій Синюк і Віктор Янкевич. Сергій із захопленням розповідав про героя своєї нової книжки «Три служби Генрика Сенкевича», яку він вперше за свою чималу письменницьку практику писав у співавторстві із сином, відтак ділився секретами процесу спільної творчості. До речі, книжка ця, як і новий роман «Тенета 2.0» Віктор Яневича буквально за годину до початку презентації вийшла у тернопільському видавництві «Богдан». Багато говорив Сергій Синюк і про загальновідому трилогію Генрика Сенкевича «Пан Володійовський», «Потоп» та «Вогнем і мечем», згадував фільми, зняті за цими романами, та їх режисера Єжи Гофмана, чиє ім’я також пов’язане з Тернополем. Навіть здивував присутніх інформацією, що Генрик Сенкевич свого часу бував у нашому місті.

А Віктор Янкевич представив свій новий роман «Тенета 2.0», описав історію, яким чином з’явилася у нього ідея братися за таку об’ємну та непросту тему, як торгівля людьми, адже саме їй і присвячена ця книжка, відкрив секрет, що готує для неї продовження. Зізнався також, що паралельно працював на романами в інших  жанрах, таких як, скажімо, класичний детектив та «love-story». Автори жартували, розповідали дотепні історії і просто дуже щиро та змістовно проводили час із учасниками зібрання.

До речі, у такій добрій, позитивній, дружній та приязній атмосфері відбувалися того дня усі «літературні» спілкування. Модерував зустрічі тернопільський поет, перекладач Юрко Матевощук.

А сьогодні, 17 червня, в програмі фестивалю «Ї» – день кіно. В Кінопалаці (тепер Кінотеатр «Злата») відбудуться зустрічі з режисерами та авторами сучасних українських фільмів, пройде показ таких стрічок, як «Однокласник», «З України до Голівуду», документального кіно «Ваш Василь», фільму за однойменним романом «Чорний ворон». Розпочнуться заходи у Кінопалаці з 15 години.

Олена Лайко, фото автора

Від admin2